Életmódi

2020.01.21. 16:00

Teával a jobb emésztésért: probléma esetén a borsmenta, az aranyvessző és a mezei katáng is segíthet

Az ünnepeken, a nagy evések időszakán már túlvagyunk, de az emésztési problémák, a puffadás, a hasi panaszok hazánkban is sok embert érintenek, sőt, sajnos egyre fiatalabb korban. Tudták, hogy gyógyteákkal is segíthetünk magunkon?

Borsányi Bea, FMH

Az arabok borsmenta teát isznak az étkezések végén

Fotó: Shutterstock

Az, hogy nem kell annyit enni, talán közhelyesen hangzik, de igaz. Nem véletlenül javasolják a gasztroenterológus és dietetikus szakemberek a többször keveset elvet, vagyis, hogy naponta ötször étkezzünk, ne terheljük egyszerre a gyomrot nagyobb mennyiségű, pláne zsíros étellel. Akadnak persze olyanok is, akik minden szabály betartása ellenére is szenvednek az emésztési panaszoktól. Mielőtt kemikáliákhoz nyúlnának, próbálják ki a természetes gyógymódot, hátha segít. Az étkezés utáni puffadásos tünetekre az aranyvessző, a borsmenta és a mezei katáng, illetve ezek keveréke javasolt. Hogy miért? Az aranyvessző lökést ad a májnak, serkenti az epeváladék termelését, epe- és májtisztító hatású, segíti az emésztést. A borsosmenta a gyomor-, epe-, és bélbántalmak egyik leghatékonyabb ellenszere. A belőle készült teát emésztésjavító hatása miatt az arab országokban víz helyett, étkezések után isszák. Mentolos íze miatt én magam nem kedvelem, ám vannak, akiknek a rágógumira emlékeztető íz kifejezetten bejön. A mezei katáng segíti az epetermelést, ezen felül tisztítja a májat, a vesét, a lépet, és elősegíti a bélműködést is. Akinek a kelleténél alacsonyabb a vérnyomása, az viszont óvatosan igya az aranyvesszőt, mert kis mértékében ugyan, de csökkenti a vérnyomást.

Az arabok borsmenta teát isznak az étkezések végén
Fotó: Shutterstock

Az említett gyógynövényekből – akár külön készítjük őket, akár keveréket csinálnak belőlük – úgynevezett forrázatot kell készíteni, vagyis egy csapott evőkanál teafűre öntsenek 2,5 deci forró, de nem lobogó vizet, majd hagyják állni 15 percig. Ezután szűrjék le, a művelethez lehetőség szerint ne használjanak fémszűrőt. Az említett gyógynövények kúraszerűen is használhatók rendszeres emésztési problémákra, puffadásra, lassú bélműködésre, vagy gyomorrontásra, ám ez esetben érdemes fitoterapeuta segítségét kérni azzal kapcsolatban, meddig és milyen gyakorisággal igyák a gyógyteát.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában