Amiről nehéz beszélni

2018.01.08. 15:00

Az inkontinencia sok nőt érint, de kevesen vállalják fel

Több oka is lehet a vizeletvesztéses betegség kialakulásának, amely már fiatalkorban is megjelenhet. A jó hír az, hogy van rá megoldás.

BORSÁNYI BEA

Ne féljünk orvoshoz fordulni a problémánkkal, van megoldás! Fotó: Pixabay

- Több oka és formája létezik a betegségnek – kezdte a magyarázatot Hagymásy László nőgyógyász.

- Az anatómiai ok általában szüléskor alakul ki, amikor a gátizomzat nagyon megnyúlik. Normális esetben ez később regenerálódik, de vannak esetek, amikor ez nem következik be. A megnyúlt gátizom miatt a húgycső nem tudja megfelelően ellátni a záró funkcióját. Ilyen esetekben köhögéskor, tüsszentéskor, lépcsőn járáskor elcseppen a vizelet.

A nők 5-8 százalékánál már 15-40 éves korban megjelenik a vizeletcsepegés. A kor előrehaladtával, ahogy az izmok és kötőszövetek rugalmassága csökken, úgy nő az inkontinencia esélye. A negyven év feletti nőknek már a fele szenved a vizeletvesztéses betegséggel járó kellemetlenségektől. – A másik nagy csoport az úgynevezett késztetéses inkontinencia, amikor beidegződéses probléma alakul ki, emiatt nem tudja tartani a beteg a vizeletet. Ennek rengeteg oka lehet, mindenképpen kivizsgálás szükséges – tudtuk meg a szakembertől, aki azt is elmondta, hogy a tiszta esetek ritkák, a betegség több kombinációban fordulhat elő.

Ne féljünk orvoshoz fordulni a problémánkkal, van megoldás!
Fotó: Pixabay

A jó hír az, hogy az inkontinencia gyógyszeresen vagy kisebb műtéti beavatkozással gyógyítható. Ez utóbbit egynapos sebészeti beavatkozás keretében gerincérzéstelenítés mellett végzik. A beavatkozás azonnali hatású, bár a teljes regeneráció több hétig tart, de a vizeletcsepegés már a műtét utáni napon megszűnik. Létezik lézeres kezelés is, bár az nem mindenfajta inkontinencia kezelésére alkalmas.

- Felesleges rengeteg pénzt költeni egészségügyi betétre, legyen bátorságuk mielőbb orvoshoz fordulni

a panaszokkal – javasolta a nőgyógyász.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában