informatika

2017.11.17. 08:00

Linképítési trendek 2017-től (x)

A linképítés 2017-ben már mást jelent, mint a 2000-es évek elején vagy akár 2012-ben. A sok változás közül a PageRank 2016-os megszűnése a legaktuálisabb, de hatalmas mérföldkő volt a Google Pingvin algoritmusnak a megjelenése is.

Mi az a linképítés?

A linképítés a keresőoptimalizálás részfolyamata volt, melynek célja a Google számára is értékes webhelyekről érkező hivatkozások kialakítása, amelyeken keresztül növelhető a látogatottság. Ma már nem annyira SEO szempontból fontos, de igen jelentős megoldás.

A linképítés kezdetei a PageRank (PR) 1998-as bevezetéséhez köthetők. Eleinte az adott weboldalra mutató linkek száma volt a PR értéket meghatározó, később az algoritmusok figyelembe vették a horgonyszövegekhez kapcsolódó kulcsszavakat is. Az első időkben, majdnem két évtizedig a PR volt a fő rangsoroló tényező, azonban ez sok manipulációs lehetőséget tartogatott.

A webmesterek a lehető legtöbb helyre el akarták juttatni linkjeiket, így komoly piaca lett a linképítésnek. Létrejöttek a linkfarmok, linkkatalógusok. A horgonyszöveg kulcsszavai miatt pedig a fórumokon és blogokon megszaporodtak a spamkommentek. A Pingvin 2012-es bevezetése a black hat SEO ezen formáinak felderítésére, felszámolására és ellehetetlenítésére volt megoldás, hiszen a Google számára a legfontosabb, hogy a felhasználókat a számukra legideálisabb tartalommal lássa el. A Pingvin nem csak szűr, de büntet is, így a spamlinkek ma már csak ártanak egy weboldalnak.

Mi az a PageRank?

A PageRank egy mutató, mely a weboldalak értékét, linkerejét hivatott megmutatni. 1998-tól 2016-ig elérhetőek voltak a weboldalak PR adatai, 2016. márciusában viszont a nyilvános értékeket kivezették. A PR-t még ma is fontos tényezőként használja a Google, azonban adatai már nem láthatóak.

A felhasználóknak a PageRank egy 1-10 közötti érték volt, de valójában egy „tól-ig” mutató. A PR értéket az határozza meg, hogy egy oldalra hány, szintén magas PR értékkel rendelkező oldal hivatkozik.

Többféle link létezik, ezeket többé-kevésbé vagy egyáltalán nem veszi figyelembe a Google, néhányuk miatt büntet is:

  • Reciprokális linkek: Kétirányú linkelés, két webhely között kölcsönösen. A magas PR értékű oldalak esetében hasznos.
  • Forráslink: Egy vagy kétirányú hivatkozás, értékes és releváns tartalom, magas PR érték mellett szereti a Google.
  • Fórumokon, blogokon elhelyezett link: A linkkatalógusokhoz hasonlóan szűri a Google. A blogoknál, amennyiben magas a bizalmi index, a kereső valamelyest értékeli.
  • Social bookmarking: Közösségi linkgyűjtő, a felhasználók által értékesnek vélt linkeknek. Minimális hatással bír.
  • PR-cikkek: Ma a legerősebb linképítő megoldás – másik használt elnevezése a prémium linkmarketing -, mely értékes, igényes tartalmakat jelent.
  •  

    Linképítési technikák 2017-ben:

    A Google most is használja a PageRank mutatót, fontos szerepet játszik egy oldal értékelésében, rangsorolásában, azonban a linkek már nem annyira SEO szempontból értékesek. A Google számára a felhasználó a fontos, így amennyiben számára értékes, kimagasló és megosztásra érdemes tartalmakat jelentet meg egy weboldal, hivatkozni fognak rá, ezáltal a linkek természetes terjedése érhető el. Ezt a Google értékeli.

    Ezen kívül érdemes kutatómunkát végezni, megkeresni azokat a koros, értékes tartalmú weboldalakat, melyekkel érdemes együttműködni. Az olyan oldalaknál, ahol elfogadják az URL-t, érdemes az oldal számára építő jellegű kommenteket elhelyezni, szigorúan spamlinkelés nélkül. A bloggerek, sajtósok hírrel, érdekes tartalommal való megkeresése is hatékony megoldás, a PR cikkek pedig kiemelt értékkel bírnak, amennyiben minőségileg rendben vannak.

    2017-ben fontos kerülni a túloptimalizált horgonyszöveget, a linkfarmokat, a nagy mennyiségben épített linkeket, az automatikusan épített linkeket.

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában