Gazdaság

2014.09.14. 17:25

Velencei-tó idegenforgalma: a mérleg összességében pozitív

A tó térségének fejlődését nagyban befolyásolja mindaz, ami a turizmus, az idegenforgalom területén történik.

Tihanyi Tamás

A térség országgyűlési képviselője, Tessely Zoltán lapunk kérdésére így értékelte a nyári szezont: „Az időjárási viszonyok hatottak a látogatottságra, voltak olyan területek, mint például Velencén, ahol többre számítottak. Az első év lett volna az a próba, amikor kiderül, hogy helyesnek bizonyultak-e a Velencei-tó Kapujával kapcsolatos elképzelések. Másutt, más szempontból is az idei volt az első szezon. A tó déli partján kiépült tizenkét kilométeres kerékpárút népszerűsége igazolta az előzetes számításokat, nagyon sokan látogattak két keréken a tóhoz.”

A politikus úgy értékelt, a számvetés eredménye összességében mindenképpen pozitív. Rengetegen kirándultak a Velencei-tóhoz, és ez jó jel a jövő elképzelései miatt is.

„A jövőre nézve igen jók a hírek. A vízi sportiskola alapkőletételén jelentettük be, hogy a Velencei-tó teljes rekonstrukciójához, a partfalak és a kikötők kiépítéséhez szükséges tervek elkészítésére rendelkezésünkre áll 800 millió forint. Ez csak az első lépés, hiszen a teljes beruházás, amely 2020-ig tart majd, a jelenlegi elképzelések szerint 15 milliárd forintba kerül.”

Addigra sikerülhet elérni azt, amiről már évek óta hallani a parton: feledhetővé kell tenni a Velencei-tó „retro” hangulatát, a Kádár-korszak már régen elavult beruházásait. Az elhangzottakhoz idővel pedig további fejlesztések csatlakozhatnak, például a térséget érintve a kerékpárút Budapestről egészen a Balatonig futhat majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!