Gazdaság

2014.08.07. 11:55

Reménykedő devizások : csökkenhet a törlesztőrészlet, és akár pénz is visszajárhat

A parlament megszavazta a devizaadós mentőcsomagként emlegetett törvényt. Nyilván mindenki szeretné tudni, hogy vonatkozik-e rá a törvény, s mikor, mennyi pénzre számíthat.

Fejér Megyei Hírlap

Első és legfontosabb, hogy a törvény hatálya a 2004. május 1. napja és az e törvény hatálybalépésének napja között kötött fogyasztói kölcsönszerződésre terjed ki. Fogyasztói kölcsönszerződésnek minősül a bank, vagy takarékszövetkezet között létrejött deviza alapú (devizában nyilvántartott vagy devizában nyújtott és forintban törlesztett), vagy forint alapú (!) hitel- vagy kölcsönszerződés, pénzügyi lízingszerződés, amennyiben a bank alkalmazott árfolyamrést, illetve egyoldalúan emelt kamatot, költséget, vagy egyéb díjat.

Második lényeges kérdés, hogy mikorra számíthatnak a könnyítésre, kártalanításra az adósok. Többféle határidőt is kaptak a bankok, hogy kiszámolják, kinek mennyi jár. Az árfolyamrés esetében 90 napot határoztak meg, ennyi idő alatt kell meghatározniuk a bank eladási árfolyama és a jegybank aznapi középárfolyama közötti különbségből adódott többletet. Az egyoldalú szerződésmódosításokat eleve tisztességtelennek nevezi meg a törvény, ezekkel szemben 30 napjuk van pert indítani a pénzintézeteknek, ám kicsi az esélye, hogy ezt meg is teszik, hiszen csekély lehetősége van annak, hogy megnyerjék a pert.

Az utóbbi években jelentősen visszaesett a deviza alapú lakáshitelek száma, közel a 2008 előtti mértékre redukálódva (Fotó: MTI)

 

Az, hogy mennyi pénz jár vissza, sokmindentől függ. Például, hogy mikor vették fel a hitelt, mekkora összeget, és hogy mi áll a szerződésben, vannak-e és milyenek az egyoldalú szerződésmódosításra vonatkozó kitételek. Többféle számítás is napvilágot látott, A Bankmonitor számításai alapján egy 2007-ben 20 éves futamidőre felvett 7 millió forintos svájci frank alapú hitelnél 1,2 millió forint is lehet az az összeg az árfolyamrés és egyoldalú kamatemelés összege , ami visszajárhat. Ráadásul, ha még él a szerződés, akkor nem csak öt évre visszamenőleg járhat vissza, hanem a szerződés kezdete óta. Minél korábban vette fel a hitelt, annál több pénzre számíthat. Az uniós csatlakozásnál korábban (2004. V. 1.) felvett hitelekre nem vonatkozik a törvény, ők a szomorú vesztesek. A törlesztőrészlet is csökkenhet attól függően, mikor és mekkora hitelt vettek fel. Azzal lehet számolni, hogy ha csökken a tőketartozás, és a kamatcsökkentéssel is számolunk, akkor egy átlagos frankhitelnél 19 százalékos havi csökkenés várható a Portfolio.hu kalkulációja alapján.

A törlesztőrészletek csökkenése szerződésenként különbözni fog.

A mostani havi 60 ezer helyett várhatóan 50 ezres törlesztésre lehet számítani. Fontos, hogy az árfolyamgátba már belépettekre is vonatkozik a törvény.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!