45. Tour de Hongrie

2024.05.08. 18:19

Bukásokkal indult az első szakasz

Szerdán kezdetét vette a Tour de Hongrie, amely szombaton ér el Fejér megyébe.

Szupkai Gábor

Elindult a nyitóetap

Fotó: Derencsényi István / MTI

Karcagról vágott neki a mezőny a 166 kilométer hosszú első szakasznak, amely 340 méter szintemelkedést tartalmazott a hajdúszoboszlói befutóig. 

Sajnos nem kellett sokat várni az első bukásra, ráadásul a borulásban a háromszoros világbajnok szlovák Peter Sagan is szenvedő fél volt, ám a két perces kerékpárszerelés és felszerelés-igazítás után gyorsan vissza tudott zárkózni. 

Nem diktált nagy tempót a mezőny az erős szélben, ami leginkább szemből fújt, az első óra átlaga 42,5 km/ó, a másodiké 41,15 km/ó volt. A szökevények legnagyobb előnye bő három percre kúszott fel, de a táv jelentős részében két perccel tekertek a mezőny előtt, tehát jelentős előnyre nem tettek szert. Az egyik részhajrában a magyarok közül Rózsa Balázs második, Filutás Viktor harmadik lett, a másodiknál már Hajdúszoboszlón Filutás, Rózsa volt az első kettő sorrendje. A fürdőváros környékén kialakított körpályát háromszor teljesítették a bringások, a szökésből legtovább egyedül kitartó cseh Martin Voltrát az utolsó körben fogta be a sprintercsapatok vezette mezőny. 

Hét kilométerrel a cél előtt hárman buktak, köztük sajnos Orosz Gergő (Epronex-Hungary), Sagan pedig technikai probléma miatt szakadt le ismét időlegesen. Az utolsó száz méteren belül egy nagy bukás történt, egy magyar válogatott bringás is érintett volt, miközben az ausztrál Sam Welsford (BORA-hansgrohe) bizonyult leggyorsabbnak két olasz, Samuel Quaranta (MBH Bank Colpack Ballan), illetve a 2020-ban három etapsikert bezsebelő Jakub Mareczko előtt, így ő viselheti először a sárga trikót. A 2011-ben világbajnok Mark Cavendish hatodik lett, a magyarok közül a legelőkelőbb helyezést Rózsa érte el, így ő viselheti csütörtökön a legjobb magyar versenyzőnek járó fehér trikót.

A 45. magyar körverseny csütörtökön a Tokaj és Kazincbarcika közötti 162 kilométeres szakasszal folytatódik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában