Gazdaság

2010.01.18. 03:29

Borús a jövőkép

Budapest - Csak a magyarok töredéke számol azzal, hogy egy esztendőn belül számottevően javul az anyagi helyzete - tűnik ki a Tárki reprezentatív felméréséből.

B. Kiss László

Ezer ember megkérdezésével, november 27. és december 10. között készült a Tárki felmérése, amelyet alább ismertetünk. A teljes felnőtt lakosság mindössze 15 százaléka számít anyagi gyarapodásra a következő egy évben, 42 százalék úgy véli: 12 hónap hónap múltán rosszabb lesz az anyagi helyzete - tűnik ki a Tárki közelmúltban készített felmérése szerint. Hasonló arányok figyelhetők meg a Magyarország gazdasági kilátásairól alkotott véleményekben. A reprezentatív, a megkérdezettek révén a társadalom egészét modelláló kutatásból az derül ki, hogy a lakosság 16 százaléka szerint nagyon rossz időszak vár ránk, 27 százalék szerint egyszerűen csak rossz, s mindössze a válaszolók 16 százaléka vár javulást. A Tárki korábbi, 2009-es eredményéhez képest a lakosság anyagi helyzetére vonatkozó értékelése némiképp javult, a jövőbeli kilátások megítélése azonban romlott - imígyen jellemezte az elmúlt időszak tendenciáját Páthy-Dencső Blanka, a Tárki kutatója. A felmérés harmadik kérdése arról szólt, hogy Magyarországon általánosságban jó vagy rossz irányba mennek-e a dolgok?A Tárki felméréséből az derül ki, hogy a felnőtt lakosság 80 százaléka szerint rossz irányba mennek a dolgok (17 százalék véli úgy, hogy a lehető legrosszabb irányba).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!