Gazdaság

2009.01.28. 03:28

Géppel ellenőrzik a hamis pénzt

<b>Budapest</b> - Minden pénzforgalmazónak kötelező lesz ezután meggyőződnie a bankjegyek valódiságáról.

B. Kiss László

A pénzforgalmazók csak azt követően forgathatják vissza a bankjegyeket a forgalomba, hogy annak valódiságát, erre szolgáló géppel megvizsgálták - egyebek mellett ezt tartalmazza az MNB elnökének rendelete, amely a Magyar Közlöny legújabb számában jelent meg. Pénzforgalmazónak minősül az a szervezet, amely készpénz-átutalást végez, továbbá a pénzváltó, a hitelintézet és a posta is. Visszaforgatásnak minősül a bankjegykiadó automaták, az ATM-ek feltöltése is. A vizsgálatot bankjegyvalódiság-vizsgáló géppel kell elvégezni. Az MNB teszi közzé azon gépek és szoftverek jegyzékét, amelyekkel a valódiság-vizsgálat elvégezhető. Az euró bankjegyek valódiságának ellenőrzésére is e szabályok vonatkoznak, annyi eltéréssel, hogy az ezeket vizsgáló gépek jegyzékét az Európai Központi Bank teszi közzé. A gyanús bankjegy szakértői vizsgálatát a jegybank végzi. A hamis pénznek nincs értéke, ezért ellenértéket sem az MNB-től, sem a pénzforgalmazótól nem követelheti az, aki ilyenhez jutott. A rendelet a forint bankjegyek címletváltására is állapít meg szabályokat: a váltást a nála vezetett számla meglétéhez kötheti. Egy alkalommal legfeljebb 50 darab bankjegy váltható át. A bankoknak és a postának a megyeszékhelyeken kell egy-egy fiókot kijelölniük a címletváltásra.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!