Ercsi

2016.08.29. 17:45

Avatják a kápolnát - Eötvös Józsefre emlékeznek a héten

Ercsi - A 16. Eötvös-napok keretében, a politikus születésnapján, szombaton avatják fel a megújult kápolnát.

Tribolt Lajos

A városba vezető főbb utaknál tábla hirdeti, hogy a település báró Eötvös József városa. Több intézmény is viseli jeles személyiség nevét. Eötvös a gyermekkora nagy részét Ercsiben töltötte a nagyszüleinél. A ház ma rá emlékező kiállításnak ad helyet. Azok az évek mély nyomot hagytak benne, hiszen az ő akarata volt, hogy a nagyszülei által épített kápolnában helyezzék örök nyugalomra.

- Egy éve, amikor felvetettem, hogy az első magyar kultuszminiszter síremléke méltatlan állapotban van, kevesen hittek abban, hogy megmenthető lesz - nyilatkozta L. Simon László országgyűlési képviselő. - A kápolna kriptájában temették el 1871-ben Eötvös József írót, politikust, kultuszminisztert. Az obeliszket Ybl Miklós tervei alapján 1879-ben közadakozásból emelték. Összefogással sikerült rendbe tenni a műemléképületet.

A belvárosban, a művelődési házzal szemben fél évszázada látható Eötvös József szobra
Fotó: Koppán Viktor

A politikus születésnapja alkalmából már tizenöt alkalommal rendeztek Ercsiben Eötvös Napokat. Szeptember 2-án A reformkori elődök útján címmel konferenciát tartanak az emlékmúzeumban.

Szeptember 3-án megrendezik a harmadik hagyományőrző napot. Tíz órától a művelődési házban megtekinthető a martonvásári makettezők munkáit bemutató kiállítás. Délben kerül sor a belvárosban található Eötvös szobor megkoszorúzására. A délután folyamán kulturális programok váltják egymást, lesz középkori világzene, gyermekműsor. Fellépnek a helyi hagyományőrző csoportok, Papp György a huszárságról tart előadást. Az esti programban szórakoztató műsorok szerepelnek.

A megújult kápolnát 16 órakor avatják fel.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!