Ilyen az ideális reggeli

2019.05.01. 07:30

Hogy jól induljon a nap, nem mindegy, mit eszünk

Egy ideális reggeli napi energia bevitelünk 20-25 százalékát teszi ki. Számtalan kutatás bizonyítja, hogy az egyik legfontosabb étkezés, mégis sokan kihagyják. Az is fontos kérdés, miből áll az ideális reggeli?

Borsányi Bea

Nem szabad kihagyni a reggelit! Fotó: Shutterstock

Gabonaféle, ami lehet teljes kiőrlésű lisztet tartalmazó vagy korpás kenyér, péksütemény, illetve teljes értékű gabonát tartalmazó gabonapehely, müzli is. Keményítőtartalmán fe­lül, ami reggel energiát biztosít, többek között B-vitaminokban is gazdag, de a teljes értékű gabonának vagy teljes kiőrlésű lisztnek magas az élelmirosttartalma is.

Nem szabad kihagyni a reggelit! Fotó: Shutterstock

Teljes értékű fehérje. Forrásaiban külön említést érdemelnek a tej és egyéb tejtermékek, ezeknek nagy a kalciumtartalmuk. A tejtermékek tárháza végtelen – sajtok, túrók, joghurtok, kefir –, ám érdemes inkább az alacsonyabb zsír- és cukortartalmú típusokat választani. A kis zsírtartalmú felvágottak, illetve a főtt vagy kevés olajon sütött tojás szintén ideális választás lehet.

A zöldségek és gyümölcsök elengedhetetlen részei a reggeli­nek, nagy élelmirost-, vitamin- és víztartalmuknak köszönhetően. Ezeket önmagukban, vagy szendvics, gabonapehely mellé is fogyaszthatjuk.

A folyadékról se feledkezzünk meg, ami ideális esetben víz, ásványvíz, de a változatosság kedvéért lehet tea, 100 százalékos gyümölcslé, tej, vagy tejes ital, mint például kakaó is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában