Életmód

2013.08.14. 22:00

Rögös túrót készít és finom vajat köpül

A helyiektől hallom Nagykarácsonyon: Mészáros Ilona vaníliás krémtúrója pillanatok alatt elfogy.

Rankasz Brigitta

A túró, ezen belül is a tehéntúró jelentőségét a táplálkozásban századokon át a böjti étrend erősítette. Minden jobbágyi gazdaságban, ahol tartottak tehenet, a tejből többek között túrót is készítettek. Nagykarácsonyon Németh Gyula és családja ezt a régi kézművességet viszi tovább, a rögös túró készítését. A helyiek közül többen finom tejtermékeik miatt keresik fel őket. Érkezésemkor a patika tisztaságú helységben éppen vajat köpülnek.

Gyula felesége, Mészáros Ilona meséli: a maradék tejet szerette volna felhasználni, így kezdődött... Most viszont rendelésre készít túrót, vaníliás krémtúrót, vajat.

Németh Renáta kiváló házitejjel kínálja a vendégeket (Fotó: Rankasz Brigitta)

Altatásnál nem használ semmilyen oltóanyagot a lefölözött tejhez. Majd nagyon lassan hevíti, speciális szűrőn átszűri, lecsepegteti, ha kell akár többször is. Gyorsabban romlik, ha marad benne savó, így erre különösen vigyáz. A túró annál finomabb, minél darabosabb, rögösebb. A lefölözött tejből vaj lesz. Ica a tejszínt összegyűjti, hűtőben hűti, majd szobahőmérsékleten tartja egy ideig, hogy jól köpülhető legyen. Két lányuk, Ilona és Renáta is tudja a recepteket, szívesen segít.

A család szerint, aki megízleli a friss tejet amiből sok fogy náluk - utána már csak azt használja. Vevőik között akad olyan is, aki Nagyvenyimről jár vissza hozzájuk tejtermékekért, ami emberileg is érthető: Némethék őrzik a falusi vendégszeretet is, várják a falubelieket, kötelezettség nélkül egy kis kóstolásra!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!