Életmód

2016.12.22. 17:15

Karácsonykor akár ezer kalóriával is többet eszünk

Az ünnepek idején többen felszednek pár kilót a túl sok evés miatt, de vajon a hízás elkerülhető? Megkérdeztük a dietetikust.

Laci Patrícia

Karácsonykor hagyománynak számít, hogy több fogásos vacsorát szolgálnak fel a háziasszonyok. A finom falatoknak pedig nem mindenki tud ellenállni, ezért előfordulhat, hogy valaki dupla annyit eszik, mint máskor.

A karácsonyi asztalon sok finomság megfordul, ám jó, ha megfontoljuk, mit és mennyit eszünk Fotó: Shutterstock

Ráadásul a túlzott mennyiségű fogyasztás akár napokig is eltarthat, ezért év végére felcsúszhat pár felesleges kiló. Gulyás Mónika dietetikus véleményét is kikértük a témában, aki elmondta, sajnos az ünnepek idején nem figyelnek oda az emberek, hogy mit és mennyit is esznek.

- Akár 800-1000 kalóriával több energiát a szervezetükbe juttatnak sokan a karácsonyi asztalnál. Magyarországra jellemző, hogy az ünnepi étkek zsírban gazdagok. Ezért az első tanácsom az, hogy csökkentsék a zsír arányát. A töltött káposzta például egy kalóriaszegény étel lenne, ha a gombócokat zsírszegény húsokból készítenék el - tanácsolta a szakértő.

Gulyás Mónika dietetikus szerint aki könnyedebb édességre vágyik, készítsen gyümölcskrémet

Az ünnepekkor a legtöbb asztalra halételek is kerülnek, Gulyás Mónika szerint jó trükk az, ha rántott hal helyett sült halat készítünk.
- Akik ragaszkodnak a rántott dolgokhoz, akkor ne serpenyőben, a tocsogó olajban süssék ki az ételt, hanem rakják be a sütőbe, így legalább 180 kalóriát spórolhatnak. A sülteket akár sütőzacskóban is elkészíthetik, ettől még finomabb, s kevésbé zsíros lesz a hús - mesélte Gulyás Mónika.

Fontos, hogy karácsony idején se felejtsük el az étrendünkből a zöldségeket. Az asztalon ne csak franciasaláta legyen, hanem párolt zöldségek, például cukkini, sárgarépa, brokkoli, karfiol, tökfélék, ezek akár köretnek is jók. Az édességek elkészítésénél pedig válogassuk meg a liszt típusát, a szakértő szerint a zabpehely vagy a Graham-liszt jó választás. A cukorból pedig használjunk kevesebbet vagy cseréljük le édesítőszerre. Sőt, aki egészségesebb édességet szeretne, ő készítsen bátran gyümölcskrémet, amit könnyen lehet adagolni egy decis pohárkákba.

- Azért, hogy ne terheljük le sok étellel a szervezetünket, felezzük meg az adagokat, s együk meg a másik részt másfél órával később vagy étkezzünk sokkal kisebb méretű tányérból, így az agyunk azt gondolja, hogy nagy adagot fogyasztunk el - mondta a szakértő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!