Életmód

2016.11.04. 15:35

Mi okozza az elhízást, a zsír vagy a cukor? Egyáltalán feltehető-e így a kérdés?

A világméreteket öltött elhízás és az ebből adódó egészségügyi kockázatok mellett ma már nem lehet szó nélkül elmenni.

FMH-információ

A helytelen táplálkozásból és életmódból adódó túlsúly okozta gondok nem csak az egyén szintjén jelentkeznek, hanem össztársadalmi problémává nőtték ki magukat a világ számos országában, így hazánkban is.

Sajnos ilyenkor hajlamosak vagyunk a végletekig egyszerűsítve egyetlen, jól megfogható tényezőre visszavezetni az okokat.

Évtizedes vita, hogy mi a felelős a túlzott súlygyarapodásért? A bűnbakképzésnek tulajdonképpen divathullámai figyelhetők meg, míg 5-15 évvel ezelőtt mindenért a zsír volt a hibás, addig ma inkább a szénhidrátot, azon belül is a cukrot teszik meg a bajok forrásának.

Az igazság ezzel szemben az - állítja a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ) -, hogy hibás és végső soron veszélyes egyetlen tényezőre leszűkíteni a túlzott súlygyarapodás okait. Teljesen szakszerűtlen ez az álláspont, hiszen a táplálkozás egy rendkívül összetett folyamat, annak egy elemét kiragadni, nem szerencsés. Ez vezet egyébként a szélsőséges csodadiétákhoz is, amelyek a vitatható eredmények mellett, számos veszéllyel járnak. Ráadásul a zsír és a szénhidrát esetében két alapvető tápanyagról beszélünk (a harmadik nagy csoport, a fehérjék mellett), amelyeknek fontos élettani funkciói vannak. Étrendi korlátozásuk csakis bizonyos betegségek esetén indokolt, az e betegségekben szenvedőknek előírt diétákban. Egészséges embereknél a teljes megvonás szélsőséges és helytelen táplálkozáshoz vezet.

Elhízás esetén érdemes dietetikus szakember segítségét kérni  Fotó: Shutterstock

A túlzott súlygyarapodás oka tehát nem valamelyik tápanyagban vagy élelmiszerben keresendő, hanem ezek fogyasztásának arányaiban és mértékében, valamint a mozgásszegény életmódban. A helyes arányokra és adagokra vonatkozóan éppen a közelmúltban adott ki az MDOSZ egy új táplálkozási ajánlást.

A tápanyagalapú helyett élelmiszeralapú ajánlás az étkezéshez egyértelműen kapcsolható tányér formában jeleníti meg az egyes élelmiszercsoportok egymáshoz viszonyított helyes arányát, amelyek így rögzülve sokkal könnyebben lesznek tarthatóak a való életben is.

Az a kérdés, hogy a cukor vagy a zsír a rosszabb, táplálkozástudományi szempontból értelmezhetetlen. Már csak azért is, mert például a túlzott cukorbevitel jórészét is zsírrá alakítja át szervezetünk, ily módon raktározza el, vagy egy másik példát említve, az elsősorban cukortartalmukért hibáztatott édességek zsírtartalma is nemegyszer jelentős mértékű lehet - hangsúlyozza Kubányi Jolán, az MDOSZ elnöke.

A legfontosabb mindkét tápanyag esetében, hogy betartsuk az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által meghatározott, ésszerű mennyiségeket, ami például a hozzáadott cukor vonatkozásában naponta 2 evőkanálnyi mennyiséget jelent.

A hazai felnőtt lakosság táplálkozási adatait tekintve még mindig az a helyzet, hogy míg a hozzáadott cukorfogyasztás a WHO elsődleges ajánlása körüli mértéken vagy az alatt áll, addig a zsírfogyasztásunk jóval meghaladja azt.

Túlsúly illetve elhízás esetén érdemes dietetikus szakember segítségét igénybe venni, aki életvitelünk, táplálkozási szokásaink figyelembe vételével egyénre szabottan határozza meg a sikeres fogyáshoz szükséges étrend elemeit.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!