Életmód

2016.08.14. 14:15

Sommal a jó immunrendszerért

Székesfehérvár - A nyári mezei gyógynövények szedési ideje ugyan lejárt, ám készülhetünk a termések begyűjtésére.

Bokros Judit

Még ugyan arrébb van, de már közelít az ősz, és vele a tartósan hűvösebb időszak, amire készülve nem árt feltölteni a vitaminraktárakat. Néhány gyógynövény ebben is nagy segítségünkre lehet, de akár egészségügyi problémák is kezelhetők velük. Az egyik aktuális, közeljövőben szedhető növény a húsos som lesz, amelynek jótékony hatásaira Lencsés Rita gyógynövény szakértő hívta föl a figyelmet.

Rita a megyében, a Fekete Sas Patikamúzeum által szervezett gyógynövénytúrák vezetője, így nagyon is tisztában van azzal, hol, mit és mikor érdemes szedni. A túrák a nyári időszakban minden vasárnap elindultak, az ősz előtti utolsó begyűjtő kiruccanásra ezen a héten vasárnap, augusztus 21-én lesz lehetőség. Akkor már a som lelőhelyeket kereshetik föl az érdeklődők Rita útmutatásával, aki a bogyók felhasználásához is bőségesen ad tanácsokat. Nekünk azonban már most elmondta, miért érdemes begyűjteni a növényt, s hogyan érdemes majd feldolgozni, eltenni későbbre.

Ilyen szép piros som bogyókat lehet gyűjteni a gyógynövénytúrákon, de akár egyénileg is
Fotó: Vécsey László

- A nyár vége és az ősz eleje a termések begyűjtésének ideje. Általában a sommal kezdünk, amely egy nagyon régóta ismert cserje, felhasználása az ősi időkig nyúlik vissza. A fán ugyan augusztus végén még nem érik be a gyümölcs, ám már most érdemes leszedni, majd hazavinni és kényszerérlelni, vagyis szétterítve 2-3 napig érlelni. A szedése a fa megrázásával történik, a leesett bogyókat szedjük össze. A földön talált bogyókat is föl lehet azonban szedni, amikor még finom puhák, akkor ehetők - tudtuk meg Ritától.

A húsos som nagyon hasznos növény, frissen vagy aszaltan fogyasztva, C-vitamin tartalmánál fogva erősítheti az immunrendszert, segíthet az egészségmegőrzésben. Aszalása a csipkebogyóéhoz hasonlóan történhet, de jobban oda kell figyelni rá. A som ugyanis lédúsabb, húsosabb, így könnyebben megpenészedhet. Érdemes tehát többször átforgatni. Jól jöhet a művelethez a házi aszalógép is - ajánlotta Rita, aki a som csersavtartalmára is fölhívta a figyelmet.

- A növényben lévő csersav jó gyulladáscsökkentő, összehúzó hatású, és segíthet például a bélgyulladásos problémákon, a hasmenésen is. Ilyenkor lekvár, szörp formájában javasolt felhasználni belőle egy keveset. Kissé fanyar ízét a fehér, finomított cukor helyett édesítővel, barnacukorral lehet jobbá tenni. Megelőzés céljából napi egy evőkanál som lekvár, akár kenyérre kenve is, kiváló lehet - adott egyszerű ötleteket Rita.

Vannak azonban egészen kuriózumnak számító som termékek is. A növényt tartósítják például ecettel, s akkor a capri-bogyóhoz hasonlóan fogyasztható, aztán lehet belőle pálinka vagy likőr. Egyesek szószt készítenek belőle, ami vadhúsok mellé remek körítésnek ígérkezik. A bogyó minél jobban érik, úgy lesz egyre édesebb a fanyarsága mellett.

Vasárnap szakavatott segítővel lesz lehetőség a som beszerzésére, később pedig jöhet majd a sötét, antioxidánsokban gazdag növény, a kökény begyűjtése. A természetes segítők tehát csupán karnyújtásnyira vannak tőlünk...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!