Életmód

2016.02.26. 12:05

Hamisított olajok - Szójából hogy lesz szőlőmag vagy mák?

A szójaallergiásoknak nehéz dolguk van: számos olyan élelmiszerben megtalálható – szennyeződésként –, amelyben nem lenne ott a helye. Ezért nagyon nehéz kiszűrni.

S. Töttő Rita

Néhány éve a szóját főként húsipari termékek előállításához használták, mára azonban már nem feltétlenül a húskészítmények azok, amelyek a legveszélyesebbek a szójaallergiások számára. A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének legfrissebb felhívása szerint a  kenőzsiradékok és az olajok jelentik a  nagyobb veszélyt. Gyakran azonban még a mai napig nem jelölik megfelelően ezeken a termékeken, hogy szóját tartalmazhat, sőt, a szakemberek szerint nem ritka a  termékhamisítás, ami egyébként is megdöbbentő. A dietetikusok felhívása szerint előfordul ugyanis, hogy drága, különleges olajként (például szőlőmagolaj, mákolaj) adnak el szója vagy földimogyoró olajat! Ez pedig komoly tüneteket okozhat a szójára allergiások számára. Akik egyébként számolhatnak azzal, hogy szennyeződésként más egyéb termékben is megjelenik az allergén: az olajos magvakban, aszalt és kandírozott gyümölcsökben is.

Címkék#Szója#olaj

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!