Életmód

2015.07.14. 13:13

Tanácsok a grillpartihoz - Finom és könnyű: töltött cukkini, olivabogyós szárnyashússal

A nyári hétvégék egyik legkellemesebb programja a szabadtéri grillezés. Fogadjuk meg Borda Attila mesterszakács tanácsait, így biztosan jól sikerül a grillparti, nem okozunk csalódást a vendégeinknek.

Fejér Megyei Hírlap

A nyári melegben érdemes kímélni a szervezetünket. Ezért Borda Attila azt tanácsolja: válasszunk zsírszegény húsokat. Legokosabb, ha halat, bőr nélküli csirkehúst vagy pulykamellet készítünk a parázs fölött. Annak, aki mégsem tud lemondani a vörös húsokról, a hátszínt ajánlja a mesterszakács.

A grillezéshez nincs jobb köret a magas vitamin- és rosttartalmú szezonális zöldségeknél. Tökéletes választás a paradicsom, zöldpaprika, cukkini, tök, padlizsán, spárga vagy gomba. Fűszerezzük, pácoljuk előre a zöldségeket is, vagy bolondítsuk meg sajtokkal.

Vigyázzunk a sütésnél! Az elszenesedett húsban ugyanis karcinogének, rákkeltő kemikáliák keletkeznek. Válasszuk inkább az alacsonyabb hőmérsékleten, ám hosszabb ideig tartó sütést. Itassuk fel a húsokból kisült zsírt is, hogy ne csöpögjön a parázsra, ne okozhasson fellobbanó lángot. A megfelelő összetételű pác védőréteget nyújt az égés ellen is. Használjunk citrom, lime vagy napraforgó olaj alapú pácokat, amelyek csökkentik a karcinogének kialakulását, és puhítják is a húsokat. A profik körében gyakori a szárazpác: ennek során fűszernövény őrleménnyel, majd vékony rétegben olajjal kell bekenni a húst.

Íme, Borda Attila grilltippje: töltött cukkini, olivabogyós szárnyashússal. Hozzávalók: 4 db közepes cukkini, 25 dkg darált csirkecomb és csirkemell, olívabogyó (ízlés szerint), 10 dkg reszelt sajt, fűszerek: só, bors, bazsalikom, menta. Elkészítése: A cukkinikat félbe vágjuk, majd a húsukat félig kikaparjuk kiskanállal. A darált csirkehúst az összevágott olívabogyóval és a kivájt cukkini hússal összekeverjük, kis reszelt sajtot keverünk hozzá, és ízesítjük sóval, borssal, tépett bazsalikommal és menta levéllel. A parázs fölé helyezzük, olajozott alumínium tálcába, majd kb. 15 perc alatt készre sütjük. Tálaláskor nagyobb darabokra vágjuk.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!