Életmód

2014.06.30. 05:55

Az utolsó csepp előtt

Harmonikusabbá tenni egy kapcsolatot szinte nincs olyan pár, amelyiknek ne lenne szüksége erre. Ebben segít a kapcsolati mediátor, Csányi-Nagy Katalin.

S. Töttő Rita

Kapcsolati mediáció alatt azt értjük, amikor a párkapcsolat - mindegy hogy csak járásról, eljegyzésről vagy házasságról van szó - mindkét résztvevője szeretné a kapcsolatát harmonikusabbá tenni azáltal, hogy az eddiginél nagyobb mértékben hangolódnak a másikra - foglalja össze dióhéjban munkája lényegét a fehérvári Csányi-Nagy Katalin. Akihez, ha elmegy egy pár, valódi lelki munkára számíthat.

- Meglepően őszinték a párok, valóban dolgozni akarnak a kapcsolaton és nagyon odafordulnak a másikhoz - mondja, s persze nem titkolja azt sem, a válási helyzet már nehezebb: - Ott vannak azért felcsattanások, amikor a mediátornak nagyon észnél kell lenni. Válási mediációt akkor lehet eredményesen folytatni, ha mindkét fél válni akar és nem itt derül ki, hogy egyikük csak játszmázik. Ha ilyen eset áll elő, azt a mediátornak azonnal tényszerűen közölni kell és tisztázni a felek valódi céljait. Ilyenkor jöhet szóba pszichológus; párkapcsolati terapeuta vagy családgondozó, vagy más szakember ajánlása.

A mediátornak egyébiránt nem az a dolga, hogy megmondja a tutit . A mediátor kérdez és a felek bökik ki a megoldást.

Katalin azoknak is segít, akik még nem állnak a válás küszöbén, csak szeretnék tudni, hol csúsznak el a konfliktusok kezelésében.

Csányi-Nagy Katalin mediátor tapasztalata az, hogy aki hozzá fordul, komoly változást szeretne

 

- Ott, hogy ha nézeteltérés van, belemegyünk. Hogy győzni akarunk. Hogy be akarjuk bizonyítani: igazunk van. Hogy mi jobban tudjuk. Hogy mi igenis okosabbak/szebbek/jobbak vagyunk. És a végén már el is felejtettük, mi is a valódi téma... Eddigre már csak a vörös köd van - sorolja. Ott rontjuk el, hogy nagyon könnyen vérig sértődünk, a legtöbb megjegyzést negatívnak vesszük. És ez fáj, az egónk nem bírja. Annyira rosszul esik, hogy egyre inkább próbálunk kikecmeregni, de mint az ördöglakat: ahogy feszengünk, egyre inkább szorít.

Manapság, amikor állandóan fel vagyunk pörögve, alig pihenünk, mindig online vagyunk, alig vagyunk képesek megszabadulni a feszültségtől. A mediátor szerint kapcsolatölő helyzetek ezek, ezért van szükség lélekemelő dolgokra: közös tevékenységekre, tervezgetésekre, kikapcsolódásra. Így megtanuljuk elengedni a dolgokat, hogy a lényeget lássuk.

A párkapcsolati mediációra, mint kiderült, főleg női kezdeményezésre jönnek a párok. Válásira a férfiak vevőbbek.

- Nem szégyen segítséget kérni szakembertől. Millió dologgal küzdünk meg nap mint nap, s nem mindig megy egyedül - szögezi le Katalin.

Nagy a csábítás, hogy megsértődjünk. Ez gyermeki viselkedés, ami abban a korban vigasztalást vált ki a környezetből. De felnőttként ez már nem így van. Vagy csak egy rövid ideig, mondjuk a kapcsolat elején. Tehát a sértődéshez újra pozitív élmény kapcsolódik, ezért megismételjük akkor is, amikor már kevésbé pozitív a megerősítés vagy akár negatív. Kell valaki, aki kimozdítja a feleket innen s nem lenyelik hanem feldolgozzák, hogy mi miért történt - magyarázza Katalin.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!