Unatkozik? Vásároljon robotkutyát

2022.06.27. 14:45

Magyarországon is rendelhetünk robotkutyát három csúcsmobil áráért

Nem igazán olcsó, de ha élettartamban számolunk, állítólag még olcsóbb is lehet, mint az igazi. És félelmetesen néz ki.

A videót elindítva látható, hogy a kutyák tömeges tesztelésen vesznek részt egy Unitree gyárban.

A lenti videón a robot szépen fut a gazdája mellett: mintegy 17 kilométer/órás végsebességre képes. Az elképesztően kinéző, 12 kilós Unitree Go1 robotkutya mellettünk fog sétálni – okosan, mint egy igazi – és cipel is egy-két holmit, élelmiszert, vagy palackot a hátán. A gyártó szerint 3 és 5 kg közötti terheket tud szállítani.

Adaptív ízületekkel és intelligens oldalsó követő rendszerrel rendelkezik. Utóbbi azt jelenti, hogy okosabb az eddigi rendszereknél, mert nem utána baktat, hanem végig a gazdája mellett fut és sétál.

Öt halobjektíves sztereó mélységmérő kamerával rendelkezik, könnyedén felismeri tulajdonosát, s mint a videón látható, akrobatikus mutatványokra is képes.

Amúgy a Go1 három változata létezik, a belépő szintű Go1 Air-t osztogatják 2700 dollárért. A középkategóriás Go1 kicsit drágább, 3500 dollár, de támogatja az emberfelismerést, néhány szenzorral többet kapott és jobb az adatfeldolgozási teljesítménye, valamivel gyorsabban fut. A legdrágább változat, a Go1 Edu 8500 dollárról indul, többek között 4G/5G-vel és Lidarral is rendelkezik.

Még mindig drágának találjuk? Nos, igen. De ha figyelembe vesszük, hogy Spot milyen drága, és hogy a Sony aranyos, de eléggé haszontalan Aibo robotkutyája 2900 dollártba fáj (a felhő-előfizetési díjak nélkül)... Ezekhez képest a Unitree Go1 megfizethető.

És az érvelés szerint akár figyelembe is vehetnénk egy igazi kutya élethosszig tartó költségeit is. A vélelmezett piacra való tekintettel az American Kennel Club adatait vették alapul. Szerintük egy közepes méretű kutya átlagos élettartama 13 év, s ezalatt átlagosan 15 782 dollárba kerül. A Forbes sokkal, de sokkal magasabbra teszi ezt a számot: úgy kalkulálnak, hogy egy nagytestű kutya évi 1570 dollárba, élettartama alatt 83 000 dollárba kerül.

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy egy robotkutya is igényel valamilyen karbantartást, de legalább elkerülhetők a kutyasétáltatási, -panzió díjak, az ápolás, az állatorvosi látogatások, a fogtisztítások, a gyógyszerek, az állatbiztosítás és a műtétek.

Kétségtelen hátrány viszont, hogy nem tűnik egy ölelgető, szőrös jópajtásnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!