Ellenőrzés az M7-esen - A péntek délután sebességrekordja egy olasz BMW-s volt

M7-es autópálya - Egy óra leforgása alatt tizenhárom gyorshajtót kapott el a rendőrség péntek délután: derekasan dolgozott a rendőrők Audi TT-je, Octaviája és két motoros rendőrt is bevetettek.

Házi Péter

A nyári időszakban - amikor persze éppen nem dugul be  az autópálya - különösen sok a gyorshajtó, s ami azt illeti, a külföldi rendszámú autók kiváltképpen szeretnek túlzottan sietni. A megyei rendőrfőkapitányság forgalomellenőrző alosztálya és az M7-es autópálya székesfehérvári alosztálya elsősorban az ilyen autósok kiszűrésére rendszeresen tart közös ellenőrzést, pénteken egy ilyenen vettünk részt: Csibrik Csaba rendőr alezredes még az autópályarendőrségen vázolta a feladatot, ami szerint a pákozdi pihenő mellett mérnek a traffipaxszal, s ha gyorshajtót észlelnek, a két motoros, illetve az Audi kivezeti majd őket a forgalomból a következő lehajtónál.

Nos, alig üzemelte be Tolnai Csaba a sebességmérőt, már jöttek is a  160-170-es sebességel sietők: a velencei lehajtó parkolójába a már említett motorosok vagy az autó kísérte le őket, ahol négy másik rendőr már az adatokat vette fel és persze adta oda a bírságról szóló  csekket. A péntek délutáni rekorder egyébként egy olasz rendszámú BMW-s volt, aki nem kevesebb mint 188 kilométerperórás sebességgel repesztett, amikor a rendőrök lekapcsolták őt. A velencei parkolóba gyakoraltilag három-négy percenként érkeztek a rendőrök által letessékelt autók: nagyteljesítményű Mercik, Hondák, s szinte kivétel nélkül külföldi rendszámúak, persze a bennük ülő nem minden esetben volt külföldi...
 - Több szempontból is hatásos az ilyen jellegű ellenőrzés: egyrészt az autós azonnal szembesül azzal, mennyivel hajtott, ami sokkal hatásosabb, mint a néhány hét múlva érkező csekk a bírságról. Másrészt ilyenkor az autó és a sofőr okmányait is megnézzük, s bizony találtunk már olyan autót is, amelynek rendszámát egy redőny takarta le, hogy ne lehessen fotó alapján azonosítani. Másrészt az M7-es autópálya főváros és Siófok közti szakasza az autótolvajok kedvelt útiránya is - árulta el kérdésünkre az akciót vezető Csibrik Csaba.

- Az egy órás ellenőrzés eredményeként tizenhárom gyorshajtót fülelt le a rendőrség, a már említett BMW sofőrjének például hatvanezer forintos bírságot kell fizetnie - tudtuk meg Németh-Kész Mónikától, a megyei rendőrfőkapitányság sajtóreferensétől.

Sokan csak legyintenek: semmit sem jelent egy magyar csekk egy külföldi számára. Pedig a valóság az, hogy ha a sárga csekket tizenöt napon belül nem fizeti be a szabályok ellen vétő, akkor a következő magyarországi határátlépésnél azonnal kivonják a kocsiját a forgalomból. Ha egy ilyen akción a rendőrség gazdasági osztályáról is részt vesz egy arra jogosult rendőr,  lehetőség van helyszínen is kifizetni a bírságot: ilyenkor euróval is ki lehet fizetni a büntetést. A jövő pedig az, hogy bankkártya-leolvasó is lesz majd a rendőröknél.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!