Osztálytablók: hova, mikorra, mennyiért?

E napokban számos végzős osztály még csak töri a fejét azon, hogyan is nézzen ki közösségük együvé tartozásának a külvilág felé mutatott ékes bizonyítéka - azaz az osztálytablójuk. Ám van, akiét már csodálhatjuk valamelyik utcai kirakatban...

Kocsis Noémi

Feltételezzük, végzős középiskolás osztályok tucatjainak főhet a "feje" e napokban-hetekben a tablókészítés miatt. Bár az egyszerűség elve szemmel láthatóan továbbra is dívik - semleges alapon, sorban elhelyezett fényképek, sima fakeretben - az osztályközösségek egy része szeretné ennek is megadni a módját "úgyis csak egyszer kell megcsináltatni az életben, legalább legyen emlékezetes" mottóval. Egy-egy, különösen ötletes osztálytabló híre ugyanis még évek múlva is kering az iskolában, s kihívást is jelent: sikerül-e a következő években olyan ideával és megvalósítással előrukkolni, amellyel az előző év sikertablója is felülmúlható?

A diákok legtöbbje mégis úgy tartja, a tanulóévek ezen kis állomása azért eltörpül az igazi mérföldkő, az érettségire való felkészülés mellett.

 - A fotózás előtt tervet kellett készítenünk és leadnunk a grafikusnak az elrendezésről, színekről - mondják a Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskola 12. évfolyamos diákjai.

- Megvolt a fényképezés, persze előtte némi vita, készíttessünk-e kisebb csoportokról külön képeket, vagy mindenki maga szerepeljen a tablón - eleveníti fel Valásek Patrik. Tujner Zoltánnal, Tóth Péterrel, Mázi Eszterrel, Fülöp Rékával, Szemenyei Andrással. Abban megegyeznek, hogy a valóban "ütős" osztálytablónak vannak ismérvei. Legyen személyes, szóljon a diákokról! Legyen ötletes! És szép! - teszi hozzá Réka.

 - Nálunk nem nagyon volt vita szerencsére, de szerintem nem is bánta senki, éppen eleget kivesz belőlünk az érettségire való tanulás - mondja András. Péterék osztályában ellenkező a helyzet, igazán figyelemfelhívó tablót csináltatnak. A munka nagy része az ő nyakában van, de nem bánja.

 - Van grafikus ismerős, így, bár több munkával jár megcsináltatni, a költségek nem lesznek kiugróan magasak - mondja Péter. - Az ötlet is újszerű, igenis cél volt a különlegesség, hogy ha kitesszük a városban, az emberek egyszerűen ne tudjanak előle elmozdulni. Hogy mi lesz a tablón? Ez egyelőre titok... De annyit mondhatok, kellően "elmebetegre" sikerült, talán így tudnám a legjobban körbeírni.

Eszterék viszont kivártak, csak néhány napja adták le az előzetes tervet a fotóműteremben, ahol majd a képek is készülnek. Félő, így kifutnak az időből, hiszen egy-egy tabló elkészítéséhez akár több, mint egy hónap is kellhet, a szolgáltató foglaltságától függően. Ami az árakat illeti, valamennyien úgy kalkulálnak, 38-40 ezer forintot kell beruházni az osztálypénzből magára a tablóra (fotó, grafika), ehhez jön még a keretezés ára.

- Ma már igencsak megnézik a diákok, mennyit tudnak költeni keretre, de minimálisan akkor is belekerül 15-20 ezer forintba - mondja László Valéria az egyik üzletben. Hozzáteszi: szerencsés, ha a végzősök már a tervezésnél bevonják a keretezőt a munkába, s annyit már lehet tudni, milyen színű-textúrájú háttérhez lesz szükség majd keretre.

A diákokhoz szóló kérdésre, a tabló egyik fontos részét képező feliratot  - Találkozunk öt év múlva 2017-ben! - oda íratják-e a fényképek mellé, megkérdezettjeink különbözőképpen reagáltak. Péteréktől többen külföldön tanulnak tovább, nem garantált az ötévenkénti találkozó, de az igényt azért jelzik rá.

- Mi nem fogjuk ráírni a tablónkra - jelentette ki András. - Különben is, ezt érezni kell! A mi osztályközösségünk nagyon jó, úgyhogy biztos, hogy találkozni fogunk. Még gyakrabban is.

Tablókészíttetés: érdemes időben elkezdeni

Hiába sikerül remekre egy osztálytabló, a megvalósítás jóleső érzésén túl fontos az is, hova, melyik belvárosi kirakatba sikerül elhelyeztetni, hogy minél több rokon, ismerős, utcai járókelő láthassa. A Fő utca rekonstrukciója e tételnek nem kedvez, szűkült a szóba jöhető kirakatok köre. Aki teheti, ismerős segítségét kéri itt is, de egy biztos: ezt talán a legelsők között kell elintézni, ha egy osztály nem akar hoppon maradni. Három éve még tablószépségverseny is volt a KJF-en (egy lelkes pedagógus kezdeményezésére), de megfelelő helyszín hiányában mára elhalt a jó ötlet...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!