Kötelező átvizsgálást akarnak a gázkészülékeknél

Székesfehérvár - Jogszabálymódosítással, a mainál szélesebb körű lobbizással és tájékoztatással szeretné elérni az EMTEK, hogy az emberek rendszeresen ellenőriztessék gázkészülékeiket.

Klecska Ernő

Jogszabály-változást kell elérni, hogy legyen kötelező  a gázkészülékek időszakos felülvizsgálata - foglalt állást csütörtökön a Kémény Zrt.-nél tartott megbeszélésén a fehérvári központú Első Magyar Tüzelés- és Légtechnikai, Energia Klaszter.

A kezdeményezés  a viharos szél miatt, amely akár vissza is "fújhatja" az égésterméket, különösen aktuális - mutatott rá Németh Sándor, a Kémény Zrt. vezérigazgatója. - A  kéményseprőnek van arra joga egyedül, hogy bemenjen az ingatlanra. Neki  a kéményre való rálátást kell biztosítani, de a gázkészülékekhez - ha látja is  a rossz megoldásokat - nincs joga hozzányúlni - mondta.

- Legalább a fűtési idény elején be kellene vizsgáltatni és szabályoztatni a készülékeket, ez takarékosabbá is tenné üzemeltetésüket, hiszen a rossz szerkezetek néha csak 40-60 százalékos hatékonysággal üzemelnek - figyelmeztetett Major László, a klaszter-vezető Interkomfort Kft. ügyvezetője.

- A Parlament előtt van az új kéményseprő törvény, s ott már  a levegő és füstvezetőkhöz is "köze" lehet  a kéményseprőnek, ami nagy előrelépés, hiszen a hibák tizede származik  a kéményektől, a többi  a vízmelegítő és fűtő-készülékek miatt áll elő - tájékoztatott Németh Sándor. A külső szigetelés sokszor még ront is  a helyzeten, mert  a régi nyílászárók légcserét biztosítottak, a mostaniak hermetikusan zárnak. - Kevesekben tudatosul a veszély, hogy olyan készülékekkel élünk együtt, amelyek veszélyt jelentenek, ha nem teremtjük meg számukra  a működéshez szükséges feltételeket -  hangsúlyozta Major László. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!