Nemes Nagy testképei

Székesfehérvár - Nemiség, férfiasság és nőiség ábrázolása, természeti és természetfölötti jelenségek - minderről szó volt Nemes Nagy Ágnes költészete kapcsán az emlékülésen.

Bokros Judit

Jó volt látni, hogy megtelt a Vörösmarty Társaság Kossuth utcai terme, ráadásul sok fiatal arc tűnt föl a közönség soraiban. A kedd délutáni emlékülést a Vörösmarty Társaság a Nemes Nagy Ágnes Kollégiummal szervezte, a névadó költő születésének kilencvenedik évfordulója alkalmából. A Nemes Nagy Ágnes emlékülésen három előadó beszélt a  költészet jellegzetességeiről, miután Pruma Nikolett elszavalt egy verset, illetve  Bobory Zoltán, a társaság elnöke köszöntötte a megjelenteket. Szintén ő mondott köszönetet a rendezvényhez nyújtott segítségért Román Károly nyugalmazott tanárnak, valamint a kollégium részéről  Virág Andreának.


Nemeskéri Luca irodalomtörténész izgalmas témáról, a testképek és nemi szerepek ábrázolásáról beszélt  Nemes Nagy korai versei alapján, amelyek posztumusz jelentek meg. Nem kevésbé volt érdekes Hernádi Mária főiskolai docens előadása sem az angyalok szerepéről a költészetben, Honti Mária irodalomtörténész pedig a fák lírában való megjelenését vizsgálta. 


 A kollégium egyébként minden évben Nemes Nagy Ágnes-hetet rendez, ennek része volt a  rendezvény.  A csütörtökön záruló programsorozatban szavalóverseny, kultúra-napi műsor is szerepel még.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!