Egy tál kocsonya citrommal, forró krumplival

Székesfehérvár - A kocsonya ideje a tél, ami épp tegnap köszöntött ránk, hozott hideget, fehér takarót. A kocsonyának több fajtája létezik, ahogy fogyasztása is sokféle lehet.

Kovalcsik Katalin

A hagyományos kocsonya elkészítése tulajdonképpen  igen egyszerű, a titok  a lassú főzésében rejlik. A hozzávaló  hús sertés, annak is a körme,  bőre, füle, farka, de még a fejének  egy része is belefőhet a lébe. Sokan, hogy színhúst is lehessen szétosztani a tányérokba, csülköt tesznek bele, de halból és csirkéből is készítenek kocsonyakölteményt.


Az étel fűszerezése is egyszerű, só, bors és egy jó adag fokhagyma. Hideg vízben tesszük fel főzni a húsokat, ügyeljünk rá, hogy a lé lassan fődögéljen! A kis gázon, alacsony hőfokú villanytűzhelyen nyugodtan magára hagyhatjuk a kocsonyánkat, kell néhány óra, amíg a csontról leválik a hús, és kiszedhető lesz az étel. Ha kész a kocsonya, hagyjuk kicsit kihűlni, hogy a tetején megbőrösödjön a zsír, amit bátran szedjünk le, nem kell a zsír, és szebb is az étel zsírréteg nélkül. A húst és a csontokat  válasszuk külön, osszuk el a húst a tányérokon, és  ezután töltsük fel a levet. Tegyük hideg helyre, hogy megdermedjen. Nem igényel hűtőt, elég a kamra hidege.
Aki nem szereti a kocsonyahúst, az csak a levét eszegeti. Egyik kolléganőm, vegetáriánus lévén,  a hideg lét forró főtt krumplival és vajjal ízlelgeti. Egy kollégám  megszórja őrölt pirospaprikával és citromlét csöpögtet a kocsonyára, én   frissen reszelt tormával  falatoztam a karácsony, a tél   elmaradhatatlan ételéből.
 A kocsonyát néhányan bezöldségelik, azaz úgy készítik, ahogy a húslevest. Ízlések és pofonok, valamint ahány ház annyi szokás, szoktuk mondani. Mindenfajta variáció finom lehet, ha kellően fűszerezett, nem zavaros a kocsonyalé.  A tálalás is különbözhet, van, aki a megtöltendő tányérba először főtt sárgarépát szel,  tojást főz és egy-két karikát elhelyez   az áttetszően tiszta kocsonyalé aljára. Nem marad más hátra, mint a jóízű falatozás. 

További receptek ide kattintva!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!