Katasztrófa fenyeget Otoh Gunga városában

Hétfőn, az előre bejelentett katasztrófavédelmi gyakorlatban a résztvevő hatóságok és médiumok a médiatörvény előírásainak megfelelően tájékoztatták a lakosságot. Az értesítési gyakorlat este hét órakor véget ért - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF).

feol.hu

A katasztrófavédelmi közleményben felhívták a figyelmet: "a törvény alapján a médiaszolgáltató köteles közzétenni a katasztrófavédelem közérdekű közleményét az emberi életet vagy vagyonbiztonságot veszélyeztető, károsító események várható bekövetkezéséről, a bekövetkezett események következményeinek enyhítéséről és az elvégzendő feladatokról".
Mint írták: a BM OKF, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, a Magyar Távirati Iroda, az ATV, a Duna Televízió, az ECHO TV, a HÍR Televízió, a Magyar Televízió, a TV2, az RTL Klub, valamint a Class FM, az Infó Rádió, a Juventus Rádió, a Klubrádió, a Lánchíd Rádió, a Magyar Katolikus Rádió, a Magyar Rádió, a Neo FM rádió és az Origo Hírportál a médiatörvény előírásainak megfelelően adott tájékoztatást.
Az előre bejelentett katasztrófavédelmi gyakorlata során korábban az OKF azt közölte: lezuhant az Oberon mesterséges hold hétfőn a Középső Peremvidéken; súlyos károk keletkeztek Otoh Gunga városban, nincs áram, víz és internet, illetve elegendő midiklorián sem.
 Majd később azt a tájékoztatást adták, hogy az Oberon mesterséges hold hétfő reggeli lezuhanása miatt Otoh Gunga város után Coruscant is lakhatatlanná vált; de az esemény továbbra sem érinti közvetlenül Magyarországot.
Az OKF legutóbbi felhívásában a polgári védelmi szolgálatot teljesítő gyorsreagálású egységek állományától azt kérte: a lehető leghamarabb, de legkésőbb nyolc órán belül jelentkezzen a helyi tűzoltó-parancsnokságon, vagy a kijelölt megalakítási helyen. Majd 18.00 órakor hat másodpercre országszerte megszólaltak a szirénák is. A lakosságnak a gyakorlat során semmi teendője nem volt.

 17.35. A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságának közleménye

"Önök a katasztrófavédelem próbariasztását hallják/látják. Katasztrófavédelmi gyakorlat céljából ma 18.00 órakor országszerte megszólalnak a szirénák. Figyelemmel azonban a kisgyermekes anyukák elvárásaira, a 120 másodperces teljes riadó jelzése helyett, csupán a 6 másodperces morgató próba jele kerül kiadásra.
 Mivel ez egy értesítési gyakorlat, ezért felhívjuk a figyelmet arra, hogy most nem kell tenniük semmit. Ugyanakkor fontos tudni, hogy minden magyarországi lakóhellyel rendelkező nagykorú magyar állampolgár - aki nem rendelkezik a törvényben meghatározott felmentéssel - katasztrófavédelmi feladatok ellátása érdekében polgári védelmi szolgálatra kötelezhető, a gazdálkodó szervek pedig gazdasági szolgáltatásra.
A lakosok akkor is kötelesek a polgármester határozata alapján részt venni annak a településnek a mentési munkálataiban, amelynek területén tartózkodnak, ha addig még nem osztották be őket polgári védelmi szervezetbe.
Kérjük ne telefonáljanak! A további információk elérhetőek a www.katasztrofavedelem.hu című honlapon. Közlemény vége."

 

 

16 óra 30 perc, a katasztrófavédelmi igazgatóság harmadik közleménye:

„Adásunkat megszakítjuk! Adásunkat megszakítjuk! Figyelem, riasztás! Figyelem, riasztás!

A Katasztrófavédelem gyakorlat céljából felhívja a polgári védelmi szolgálatot teljesítő kijelölt telepü­lé­sek: ALAP, DARUSZENTMIKLÓS, ELŐSZÁLLÁS, CSÁKVÁR, MARTONVÁSÁR, POLGÁRDI gyors­rea­­­­gálású egységeinek állományát, hogy a lehető leghamarabb, de legkésőbb 8 órán belül jelent­kez­ze­nek a fel­hívásban megjelölt megalakítási helyeken!

Kérjük, hozzák magukkal személyi igazolványukat, lakcímkártyájukat és eredeti TAJ kártyájukat is!

Mivel ez egy gyakorlat, a munkaviszonyban álló beosztottak, csak a munkaidejükön kívüli időpontban je­­lenjenek meg!

Kérjük, ne telefonáljanak! További információk elérhetőek a www.katasztrofavedelem.hu című hon­la­pon. Közlemény vége.”

10:29 perc, a katasztrófavédelmi igazgatóság második közleménye:

„Önök a katasztrófavédelem újabb próbariasztását hallják/látják. Ez továbbra is egy katasztrófavédelmi gyakorlat!

Gyakorlatunk forgatókönyve egy, a valósággal teljes mértékben megegyező helyzetre épül, de kitalált helyszíneken.

A Mars Reconnaissance Orbiter mesterséges hold lezuhanását követően Otoh Gunga és Coruscant városok után Otoh Sancture város is lakatlanná vált.

Az esemény továbbra sem érinti közvetlenül Magyarországot, viszont továbbra is fenntartjuk a ténylegesen működő önkéntes véradási akciót. Várjuk a 18 és 60 év közötti lakosokat! Jelentkezni lehet 08.00 - 16.00 óráig az OVSZ Székesfehéri Területi Vérellátó Intézetében (Székesfehérvár, Seregélyesi út 3.), 12.00 – 14.00 óra között a Szent Pantaleon Kórház Véradó Állomáson (Dunaújváros, Vasmű út 10.). Kérjük, hozza magával személyi igazolványát, lakcímkártyáját és eredeti TAJ kártyáját.

Kérjük, ne telefonáljanak! További információk elérhetőek a www. katasztrofavedelem.hu és a www.ovsz.hu honlapokon.

Amennyiben a katasztrófavédelmi gyakorlat miatt szeretteikkel, családtagjaikkal, barátaikkal feltétlenül kapcsolatba akarnak lépni, erre a célra csak az SMS küldést használják! Katasztrófák esetén telefonhívásaikkal blokkolják a hálózatot, ezáltal akadályozzák a készenléti szolgálatok tevékenységét! Közlemény vége.”

08:59 perc: A Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságának közleményt adott ki:

„Önök a katasztrófavédelem próbariasztását hallják/látják. Ez egy katasztrófavédelmi gyakorlat!

Gyakorlatunk forgatókönyve egy, a valósággal teljes mértékben megegyező helyzetre épül, de kitalált helyszíneken.

A Középső Peremvidéken ismeretlen okok miatt lezuhant az Oberon mesterséges hold. Súlyos károk keletkeztek Otoh Gunga városban, megszűnt az áramellátás és az ivóvíz-szolgáltatás, nincs internet és nincs elegendő midiklorián. A helybéli lakosok tömegesen megindultak a sértetlenül maradt Coruscantba, ahol már az összes kórház megtelt.

Az esemény fizikai jellemzői miatt Magyarországon nincs szükség óvintézkedésekre, ugyanakkor ténylegesen önkéntes véradási akcióra hívjuk fel a 18 és 60 év közötti lakosokat! Jelentkezni lehet 08.00 - 16.00 óráig az OVSZ Székesfehéri Területi Vérellátó Intézetében (Székesfehérvár, Seregélyesi út 3.), 12.00 – 14.00 óra között a Szt. Pantaleon Kórház Véradó Állomáson (Dunaújváros, Vasmű út 10.). Kérjük, hozza magával személyi igazolványát, lakcímkártyáját és eredeti TAJ kártyáját.

Kérjük, ne telefonáljanak! További információk elérhetőek a www. katasztrofavedelem.hu és a www.ovsz.hu honlapokon.

Amennyiben a katasztrófavédelmi gyakorlat miatt szeretteikkel, családtagjaikkal, barátaikkal feltétlenül kapcsolatba akarnak lépni, kérjük erre a célra csak az SMS küldést használják! Katasztrófák esetén telefonhívásaikkal blokkolják a hálózatot, ezáltal akadályozzák a készenléti szolgálatok tevékenységét! Közlemény vége.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!