Külföldről hozott példák - az ökoturizmusról is tanácskoztak

Gárdony - Nemzetközi ökoturisztikai workshopot tartottak szerdán, ahol több szó esett a megye, a tókörnyék ökoturisztikai lehetőségeiről, a megvalósítható elképzelésekről.

Kovalcsik Katalin

A Gárdony Város és Térsége Turisztikai Egyesület  szervezésében, a Magyar Turizmus Zrt.  támogatásával hozták létre a konferenciát, ahol először L. Simon László, a térség   országgyűlési  képviselője  vázolta a tókörnyék lehetséges kitörési pontjait. A leglényegesebb a sportélet feltámasztása, mondta a  képviselő, amely szorosan kapcsolódhat a  turizmushoz. Az eltelt években gyakorlatilag leamortizálódtak a létesítmények, a retro környezet jellemző a  környékre úgy a déli, mint az északi parton. A fejlesztések révén el kell jutni odáig,  hogy ne csupán Szegeden lehessen  nagyszabású vízi sporteseményeket tartani, hanem az északi evezőspálya is alkalmas legyen a jelentős versenyek megrendezésére. A környék másik kitörési pontja az ökoturizmus, amelyhez a dinnyési Fertő, a tó betonpartfaltól mentes nyugati része is kitűnő terület. Gárdony  város lépéseket tesz, hogy a mesterséges Cserepes-szigetet  megkapja kezelésbe, ott tanösvényt szeretnének  kialakítani.
  A   harmadik kitörési pont a minőségi turizmus kiszolgálása - a képviselő megemlítette,  jó a kapcsolat a tó partján álló két négy csillagos szálloda közt,  azok a  turisták  is egyre többen választják a minőségi szálláshelyeket, akik a kényelemnek ezt a formáját  szokták meg. Túl kell lépni a szocialista idők minőségén,  tájba illő fejlesztésekre van szükség.
Létre kell hozni a Velencei-tó fejlesztési tanácsot, hogy a 2014-es  Európai Uniós  elvárásoknak meg tudjon felelni a tókörnyék - hangzott el. Bodrogai László, a Közép-dunántúli regionális marketing igazgatóság vezetője  az ökoturizmus részeként említette a tó körüli kerékpárutat, s hozzátette, körbebiciklizte a tavat és legalább 60-70 kerékpárossal találkozott, amit örömmel tapasztalt.  

Bánki Erik, országgyűlési képviselő, az Országgyűlés Sport és Turisztikai  Bizottságának elnöke  egyrészt a fürdőfejlesztések eredményeiről beszélt, másrészt arról, hogy az elkövetkezendő tíz esztendőben a fejlesztések, a forráselosztás révén  a tó és környéke a legsikeresebb desztinációk közé kerühet.     
 - Az év első nyolc hónapjának számadatai alapján a turizmus nyolc százalékkal növekedett az országban - mondta a képviselő. A konferenciaturizmus tekintetében hazánk  a 400 fő alatti  érkezők fogadásában  a piacvezetők közt van. Ennek fejlesztése érdekében a fővárosban létrehoznak egy hatezer embert befogadni képes konferenciaközpontot, ami szintén a kitörési pontok egyike lehet, hiszen az oda érkező vendégek  másutt is szeretnének megfordulni, megismerkedni  sikeres attrakciókkal.

L. Simon László arra a kérdésre, hogy miként számolnak az ökoturizmusban a falusi vendégfogadókkal, azt válazsolta, Gárdony és Velence e tekintetben nem érintett, bár Dinnyés klasszikusan alkalmas lenne a falusi turizmus helyszínének, minden adottsága  megvan hozzá. A tó  északi részén viszont Pákozd, Sukoró, Nadap   kiváló lehetőségekkel bír, hogy az ökoturizmus részese legyen. A Velencei-tavi törvényről  szólva, a képviselő elmondta, megtették a kezdő  lépéseket  az érdekében.
A konferencián  bemutatták a nemzeti parkok kínálatát, valamint prezentáció hangzott el Ulrike Tschach-Sauerzopf  előadásában a burgenlandi TDM rendszerről, Giancarlo Malacarne az olaszországi Pó delta térség ökoturizmusáról tartott bemutatót,  Matthew Matson  a brit turisztikai piacról értekezett. Tóth István,  Gárdony polgármestere  sikeresnek ítélte a konferenciát, szeretnének minél több angol turistát megnyerni a madármegfigyelésnek, amelyre a Madárvárta, a Fertő kitűnő lehetőséget kínál.  A workshop résztvevői ellátogatnak  Rétimajorba, a Vértesi  Natúrparkba  és a madárrezervátumba is.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!