Egyirányú lesz az Akácfa utca

Székesfehérvár - A forgalomszámlálás szerint majdnem annyi kamion megy át az Akácfa utcán, mint amennyi a Széchenyi úton. Ezért az utcát kímélő forgalmi rend lép életbe, várhatóan e hónap végétől.

Házi Péter

Az igen keskeny Akácfa utca forgalmi gondjaival kapcsolatban áprilisban tartott lakossági fórumot Mészáros Attila képviselő az önkormányzat közlekedési irodájánek vezetőjével és a városgondnokkal közösen. A lakók arra panaszkodnak, hogy amióta egyre több a vállalkozás a területen, megnőtt a kis utcát használó nehézgépjárművek száma, emiatt elviselhetetlenné vált itt az élet. 
 Mint Mészáros Attila képviselő elmondta, azóta egyeztettek a környékbeli vállalkozásokkal és forgalomszámlálást is végeztek. A számok igazolták az Akácfa utca túlterheltségét, hiszen a mért adatok szerint 123 tehergépkocsi -   ebből 39 kamion -  halad át naponta az utcán. (Ez majdnem ugyanannyi, mint a Széchenyi úton, ahol 131  teherautót számoltak, igaz, ott a buszok száma az igazán jelentős.) Az adatok alapján most változtatnak a forgalmi renden, bár a végső megoldáshoz ennél több szükséges, mégpedig egy, a városrészt elkerülő út, ami viszont milliárdos tétel. Mindenesetre a  városrész képviselőjének kezdeményezésére a Börgöndi út felől kitiltják a tehergépjárműveket, így azok csak a Sárkeresztúri út felől hajthatnak be az Akácfa utcába. A buszközlekedést nem érintik a változások.
 Mint Zákányi Tamás, a városgondokság üzemeltetési igazgatóhelyettese hozzátette, a  módosításokat elfogadják a környező utcákban működő cégek is,  teherautó-forgalmukat ezentúl a Börgöndi út - Széchenyi utca útvonalon bonyolíthatják, hiszen a Sárkeresztúri úton a lovarda és a régi közlekedési felügyelet között is korlátozzák a teherautó-forgalmat. Zákányi Tamás szerint ezek az intézkedések minimum felére csökkentik a teherforgalmat az Akácfa utcában.
  Mindezen felül lakó-pihenő övezet táblákat is kihelyeznek a környék (elsősorban faneveket viselő) utcáiban. Ez is lakossági kérés volt, és így csak akkor hajthatnak be teherautók, ha célirányosan szállítanak valamit az utcákba. Az ilyen övezetekben 20 kilométerperórás korlátozás érvényes, így akinek nem az adott utcában van dolga, az az alacsony sebesség miatt valószínűleg nem ezeken az alsóvárosi kis utcákon keresztül közlekedik majd.
  Mészáros Attila jövő héten levélben fordul a városi rendőrkapitányhoz, jelezve az Alsóvárosban életbe lépő forgalmi változásokat. Az önkormányzati képviselő fokozottabb helyszíni ellenőrzésre kéri a rendőrséget az első hetekben, hogy mindenki betartsa az előírásokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!