Vadrecept: szarvasgerinc, csipkeíz

Dunaújváros, Pápa - A Hagyományos ételek könyvében sikerült két ínycsiklandó ételt böngésznem. Az egyik szarvasból, a másik vaddisznóból készült, de halat is főzhetünk.

Kovalcsik Katalin

 

A dunaújvárosi  Lauberné Benedeczki Julianna  nem elsőkönyves, a legutóbbi receptkínálata a szarvasérmék Batthyány-módra. Szükéges hozzá négy szarvasgerinc, 2 deci olaj, egy kilogramm tisztított gesztenye, egy kilogramm kifejtett zöldborsó, negyven deka gomba,  60 deka rizs, 10 deka vaj, egy kilogramm alma, 50 deka csipkeíz, fél csomag petrezselyemzöld, másfél liter csontlé, só, őrölt, bors, kakukkfű, őrölt boróka, sáfrány.
A gerincről fejtsük le a húst egy éles késsel, távolítsuk el a hártyát. Hideg vízben alaposan mossuk át, szárítsuk le, elég, ha lecsöpög. A gerincet egyforma szeletekre vágjuk fel, sózzuk, borsozzuk, kakukkfűvel, őrölt borókabogyóval ízesítjük. Ráöntjük az olajat, és pár órára hideg helyre  tesszük, hagyjuk, hogy átjárják a fűszerek a húsunkat. A rizst mossuk, majd kevés vajon pirítsuk rozsdabarnára.  Engedjük fel csontlével - használhatunk  húsleveskockát hozzá - fedő alatt pároljuk készre.  A gombát felkockázzuk, a zöldborsóval együtt  pároljuk, és a kész rizshez adjuk, a finomra vágott zöldpetrezselyemmel megszórjuk. A szarvasérméket forró olajban angolosan megsütjük  -aki így nem kedveli, kicsit tovább is sütheti -, majd félretesszük. Az olajban  megsütjük a hámozott, szeletelt almát. A kész érméket tálra rakjuk,  mellé elrendezzük az almaszeleteket, majd saját zsírjával kissé meglocsoljuk az ételt. A borsós, gombás rizs a köret, mellé készíthetünk még sült gesztenyét, gazdagabb az étel, és  csipkeízzel  kínálhatjuk.  
 Ennyi finomság után jöjjön egy érdekes borkorcsolya. A pósfai  Csóka Lászlóné küldte a receptet, igazi különlegesség. A neve gombás-vörösboros őzkocsonya.  Kell hozzá 80 deka őzhús,  egy szál sárgarépa,  egy szál fehér, egy cikk zeller, 15 deka vegyes erdei gomba, öt gerezd fokhagyma,  só, szemes bors,  öt szem borókabogyó, két szál rozmaring,  másfél deci vörösbor, két evőkanál zselatinpor.  A kockázott húst fazékba tesszük, felöntjük annyi vízzel, hogy 4-5 ujjnyival ellepje. Felforraljuk, leszedjük a habját,  hozzáadjuk a sárgarépát, fehérrépát, a zellert, a gombát, a fokhagymát, megsózzuk,  borssal, borókabogyóval,  rozmaringgal fűszerezzük. Lassú tűzön gyöngyöztetve 3-3,5 órát főzzük, a főzés félidejében hozzáöntjük a bort. Ha készen vagyunk, leszűrjük a lét, a  húst tányérokra helyezzük, a kockázott zöldségeket mellé rakjuk. A forró lében feloldjuk a zselatint, és a lét a húsra merjük. Hagyjuk kihűlni, majd hűtőben dermesztjük. 
Ha a hagyományos ételek közt ilyen "vad" dolgok találhatók, milyenek lesznek a kimondottan vadas finomságok?!  Meglátjuk!

Ráadás: halikrapástétom

A halikrapástétom receptjét a fehérvári Könnyű Vilmosné küldte a hagyományos receptkönyvbe. Kell hozzá egy ponty ikrája, egy zsemle, egy közepes fej vöröshagyma, só, egy citrom leve, egy evőkanálnyi olaj. Az ikrát gőz fölött állandó keverés mellett főzzük, amíg lazacszínű nem lesz. Ha kihűlt, az áztatott zsemlét, a reszelt hagymát hozzáadjuk. Átpasszírozzuk, ízesítjük sóval, citrommal, és hozzáadjuk az olajat.
Pirítsunk hozzá kenyeret, úgy kínáljuk a különleges pástétomot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!