Polgármestert választanak vasárnap Felcsúton

Három jelölt közül választják meg a község polgármesterét vasárnap a Fejér megyei Felcsúton - közölte a Fejér megyei település jegyzője kedden.

MTI

Petrin László tájékoztatása szerint a Fidesz-KDNP színeiben induló Mészáros Lőrincre, a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia elnökére, egy helyi vállalkozás ügyvezetőjére, valamint két független jelöltre - Varga Györgyre, a község korábbi polgármesterére és Vörös Kálmán nyugdíjasra  - voksolhatnak a falu választópolgárai.
Az időközi választást azért írták ki, mert a helységet 2002 óta vezető, független Varga György korábbi faluvezető megbízatását - egy tavaly december 24-én hatályba lépett törvénymódosítás alapján - február 28-án összeférhetetlenség miatt megszüntette a község képviselő-testülete.
Az önkormányzati törvény módosítása szerint meg kell szüntetni annak a polgármesternek a megbízatását, akinek köztartozása van, és azt a felszólítást követő 60 napon belül nem rendezi.
Varga György - aki március 7-én rendezte a köztartozását - bíróságon támadta meg a képviselő-testület döntését. Keresetében arra hivatkozott: csak februárban értesült arról, hogy vele szemben összeférhetetlenség áll fenn, s azt követően öt napon belül fizetési könnyítés iránti kérelmet nyújtott be az adóhivatalhoz.
A  Fejér Megyei Bíróság jogszerűnek ítélte, és nem helyezte hatályon kívül a képviselő-testület határozatát, mivel a törvénymódosítás hatálybalépésének idején már fennállt a volt polgármester köztartozása, s azt a jogszabály-módosítás életbelépését követő 60 napon belül nem rendezte. Továbbá keresetéhez nem csatolt olyan okiratot, amelyben részletfizetést, vagy halasztást engedélyeztek volna számára.
A polgármester megbízatásának megszüntetésétől az időközi választás megtartásáig az alpolgármester irányítja a települést.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!