Nem felejtik a művészt

2024.05.27. 09:58

Petik Ferenc festő és szobrászművészre emlékeztek

Csór település polgármestere, Csete Krisztián nyitotta meg a kiállítást és a megemlékező alkalmat.

Bokányi Zsolt

Az alkotásokról Mohácsi Judit, a művész unokája mesélt a közönségnek.

Fotó: A művelődési ház

Petik Ferenc festő és szobrászművész 1888. szeptember 13-án született Budapesten. Felsőfokú művészeti tanulmányait a Magyar Képzőművészeti Főiskolán végezte előbb festő, majd szobrász szakon. Mesterei közt tudhatta Zemplényi Tivadar festőt, és a kor legkiemelkedőbb, legelismertebb szobrászát, Strobl Alajost. A Monarchia soknemzetiségű olvasztótégelyében sok szokatlan találkozás megeshetett, így történt, hogy az olasz származású, fiumei születésű postai tisztviselő kisasszonyt, Antonietta Polessit vette feleségül, akitől az első világháború alatt négy leánya született: Mária, Antónia, Paula és Angéla. A család az első világégést Budapesten vészelte át, a második nagy háborút azonban inkább vidéken próbálták meg túlélni. 1943-ban a Fejér megyei Csórra menekültek, kezdetben Merítőpusztára települtek, később a távvezeték telepítése miatt beköltöztek a faluba, a Fő út 139-be. Leányai közül Angéla Székesfehérvárott lett a zeneiskola hegedűtanára, az iskola számára Petik Ferenc Liszt Ferenc szobrát készítette el. Antónia szintén Székesfehérváron, a Teleki Blanka Gimnáziumban volt titkár. Édesapja 1966-ban készítette az iskola számára a névadó mellszobrát, ami az iskola kertjében található. Mária leányának hét gyermeke közül néhányan szervezték ezt a jelenlegi emlékkiállítást.

A településen élők és a családtagok is megemlékeztek.
Fotó: A művelődési ház

Csór községnek, ahol élete végéig lakott szintén készített alkotásokat: Szent Antal teljes alakos szobrát Sarlós Boldogasszony templomba, valamint Petőfi Sándor mellszobrát a művelődési házba. Ezek ma napig eredeti helyükön megtekinthetőek. Számos szobrászati tanulmánya, festménye a családtagok, rokonok gyűjteményében maradt meg: felesége, gyermekei, unokái mellszobrai, tájképek Merítőpusztáról, és régebbi otthona környékéről, a budai hegyekről. Petik Ferenc 1971. október 1-én hunyt el Csóron. A rendezvény alkalmával, művész unokáiból és dédunokáiból álló zenei formáció produkcióját is meghallgathatta a közönség. Mohácsi Mária (unoka) – ének Mohácsi Judit (unoka) – ének Hidasné Mohácsi Gabriella (unoka) – cselló Hidas Dorottya (dédunoka) – ének Dóráné Hidas Gabriella (dédunoka) – cselló. A családtagokból álló formáció után a Csóri Csuka Népdalkör előadása következett, akik bakonyi dalcsokrot adtak elő a művész emléke előtt tisztelegve.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában