Területi kormányhivatalok: azonos célok szinte mindenhol

Székesfehérvár - Nemzetközi konferencia résztvevői látogattak csütörtökön megyénkbe. A megyei kormányhivatal munkájával ismerkedhettek meg, Dorkota Lajos kormánymegbízott előadása nyomán.

Tribolt Lajos

 

A Területi Kormányhivatalok Európai Szervezete évente két közgyűlést tart. Az idei elsőt - kapcsolódva az uniós elnökségünkhöz - hazánkban rendezik. A háromnapos programsorozat csütörtökön Fejér megyei látogatással kezdődött. A vendégeket Dorkota Lajos kormánymegbízott tájékoztatta a hazánkban elkezdett közigazgatási reformról, a létrejött kormányhivatalok működéséről, illetve az egyablakos ügyintézés bevezetéséről.
A tájékoztató utáni sajtótájékoztatón Szabó Erika közigazgatási államtitkár elmondta, hogy jelenleg a 33 területi feladatokat ellátó hivatalból 14 tartozik a kormányhivatalhoz. Az integráció nem cél, hanem eszköz ahhoz, hogy az egyablakos ügyintézést kiterjesszék, Éppen ezért folyamatosan zajlik annak vizsgálata, hogy mely hivatalokat lehet még becsatolni.
A magyar reform koherens és átlátható - mondta Daniel Canepa, a francia Ile-de-France prefektusa. Mint kifejtette, ők is most csináltak reformot és fontos, hogy megtalálják az egyensúlyt a központi és a területi közigazgatás között. Hans J. Rasjorde, Norvégia központi kerületének kormányzója arról beszélt, mindenütt az a cél, hogy hatékony rendszert dolgozzanak ki. Náluk nem egyablakos, hanem egyajtós ügyintézésnek hívják az egyszerűsített  ügyintézést. Michel Foret, a belgiumi Liége tartomány kormányzója felemlegette a golyós tollat feltaláló Bírót, a kockáról elhíresült Rubik Ernőt és Puskás öcsit is. Úgy összegzett, hogy hazánk  ezer év alatt sokat tett le a kontinens asztalára.

Cikkek a hazai EU-elnökségről ide kattintva!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!