Adóbevallás - Kerülje el a leggyakoribb hibákat!

FMH - Péntekig kell bevallani és befizetni a magánszemélyeknek a személyi jövedelemadót. A hibáknak komoly következményei vannak - figyelmeztet a szakember.

Klecska Ernő

 

Az elmúlt évek során a személyi jövedelemadó bevallások kitöltésében jelentős tapasztalatra tettek szert az adózók, azonban az előző években előforduló hibákat továbbra is elkövetik. A Fejér megyei adóigazgatóság ezekből gyűjtött össze lapunknak néhányat.
Hiányzik az adózó aláírása a papíralapon benyújtott bevallásról, de gyakran előfordul a téves adóazonosító szám feltüntetése is - például a férj adóazonosítóját írja a be a feleség vagy elír az adózó egy számot - ilyenkor a bevallás hibásnak minősül, függetlenül attól, hogy számszakilag tökéletes a kitöltése.
További hibalehetőség, ha az adózók nem jelölik meg a bevallás főlapján, hogy a visszaigényelhető összeget vissza szeretnék kérni, illetve nem adják meg a kiutalási címüket, számlaszámukat.
Gyakran előfordul, hogy a nyomtatványkitöltő programmal kitöltött valamely mellékletet elfelejtik kinyomtatni és beküldeni, amelyek azonban a bevallás részét képezik, és annak feldolgozásához szükségesek. Ilyen például a kedvezmények részletezése, önkéntes pénztári utalások lapja.
Ha a magánszemély jövedelméből a kifizető által levont adóelőleget nem a megfelelő sorba írják, vagy nem kerül feltüntetésre, ekkor fizetési kötelezettség keletkezhet.

 Gyakori hiba az adóalap-kiegészítéssel növelt jövedelem - szuperbruttó - helytelen kitöltése, az adó vagy adójóváírás hibás kiszámítása.  Sokan követik el a rendelkezési jogosultság során (önkéntes kölcsönös biztosító pénztári kedvezmény)  azt a hibát, hogy nem azt a pénztárt jelölik meg, ahol a jogosultságot megalapozó befizetés történt, illetve nem a befizetés 30 százalékáról, hanem a befizetett összegről rendelkeznek.
 Számos esetben előfordul, hogy az adózók a bevallási nyomtatványt kitöltés nélkül küldik be, vagy a megkapott igazolásokat továbbítják a kitöltött bevallásuk helyett. Gyakori, hogy a javításként küldött bevallásnál nem jelölik a javítás tényét, így ezt a hivatal úgy kezeli, mintha az első bevallást nyújtotta volna be az adózó - amely egyébként már létezik, csak hibás -, és így a később benyújtott bevallás duplaság miatt hibernálásra kerül. További problémát generál, ha helyesbítő bevallást küldenek önellenőrzés, javítás helyett.

Az elektronikus úton benyújtott bevallások előnye, hogy jóval kevesebb hibát tartalmaznak, hiszen a számítógépes program a hibák többségét észleli, így a tartalmi hibák száma ezeknél a bevallásoknál lényegesen kevesebb. Akadnak azonban kivételek, hiszen nem minden adatot tud a program az adózó gépén ellenőrizni, ilyen például az adóhatóság nyilvántartásában szereplő törzsadat. Az elektronikusan benyújtott bevallásoknál tipikusan előforduló hiba ebből kifolyólag a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) törzsadatától eltérő kitöltés.
Fontos, hogy az adóhatóságnak a kiutalására a bevallásnak az adóhivatalhoz történő beérkezését követően 30 nap áll a rendelkezésére. Amennyiben a bevallás hibás volt, és az adózót kiértesítették, akkor a 30 nap számítása a javítást követően újra indul  - hívják fel a figyelmet az adóhivatal szakértői.

A magánszemélyek számára május 20-a a személyi jövedelemadó bevallás benyújtásának határideje. Annak, akinek visszajár az év közben levont adóelőlegből, érdemes sietnie, a visszautalás ugyanis a beérkezéstől számított 30 napon belül kezdődik feltéve, hogy a bevallás hibátlan.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!