Segély: szigorodó feltételek, gyorsabb döntés

Székesfehérvár - Új, korszerű, a jelenlegi viszonyokat jobban kezelő szociális támogatásokról szóló rendeletet fogadott el a közgyűlés.

Házi Péter

 

- Sokan azt érzik, nem azok kapták az önkormányzattól a segítséget, akik valóban rászorulnának. A most elfogadott szociális rendelet egyszerűbb lett, kiszűri a párhuzamosságokat és reményeink szerint a valóságosan rászorulókat segíti - mondta Cser-Palkovics András polgármester, aki kiemelte, idén 502 millió forintot szán a város szociális segítségre, ez nagyjából 60 millióval több a tavalyinál. Brájer Éva alpolgármester ugyancsak örömét fejezte ki, hogy olyan szabályozást sikerült készíteni, amely a valóságból táplálkozik. Szerinte a szociális területen különösen fontos, hogy igazságos rendeletet alkosson a város.
-  Korábban sok probléma adódott abból, hogy a tulajdonos nem engedte az albérlőt bejelentkezni a lakásba. Ez a visszaélési lehetőség mostantól megszűnt  - emelte ki Kincses Zsolt Dávid, a szociális ellátási és gyermekvédelmi iroda vezetője, aki hangsúlyozta: a legtöbb támogatást mostantól természetben adja az önkormányzat. Ha mondjuk valaki közüzemi díjjal tartozik, az átmeneti segélyt nem neki, hanem a szolgáltatónak utalják. Bekerült a rendeletbe a családi napközis ellátásban részesülők támogatása. Az ügyintézés általánosságban is gyorsult, a Kossuth utcai ügyfélszolgálaton minden nap fogadják az ügyfeleket, így a korábbi 30 helyett mostantól 15 nap alatt bírálják el a kérvényeket. A temetési segély esetében nyolc napon belül döntenek, s bizonyos feltételek fennállása esetén előre is lehet kérni ezt a támogatási formát, amit a halálesetet követő három hónapon belül lehet igényelni.
 
A visszaélésre leginkább lehetőséget jelentő ápolási díj kiutalásának feltételei szigorodtak, jobban ellenőrzik, valóban tartósan beteg embert ápol-e a kérvényező, és hogy tényleg ápolja-e az illetőt.  Az átmeneti segélyt mostantól nem csak gáz- vagy  fűtésszámla rendezésére lehet használni, de tüzelőanyagra, például fára is igényelhető. Nóvum, hogy a belvárosi lakásokban lakó bérlők is igényelhetnek átmeneti segélyt a lakbér rendezéséhez. Sőt, ha  elemi kár éri a Fehérváron lakókat, szintén kérhetnek ilyen segélyt, s a most zajló szennyvízberuházás önrészének előteremtéséhez is fordulhatnak az ügyfélszolgálathoz.
 Fontos újdonság, hogy az, aki adósságkezelési szolgálatban vesz részt (azaz az önkormányzat átvállalja tartozásainak egy részét) vagy szociális lakbért fizet, nem kaphat külön lakásfenntartási támogatást. Ha valaki az adósságkezelési szolgálatot igénybe vette és fél év múlva újra jelentkezik segítségért, akkor az önkormányzat tartozásai kifizetésének legfeljebb 40 százalékában segíthet.
A legkevesebb havi nyugdíjjal rendelkezőknek jelenthet nagy segítséget, hogy újra igényelhetik az időszakos átmeneti segélyt, mégpedig  május 1. és december 31. között.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!