Bevált a szelektív gyűjtés, ám van néhány szemétfosztogató is

Székesfehérvár - Bevált a házhoz menő szelektív gyűjtés, 85 ezer literrel kevesebb a vegyesen gyűjtött szemét, ám előfodul, hogy mások, jogosulatlanul viszik el az összegyűjtött szemetet.

Házi Péter

Aki szelektíven akarta gyűjteni a szemetet, annak korábban nem volt más lehetősége, mint a város ötvenhat gyűjtőszigetének valamelyikére elfuvarozni a hulladékot. Két éve kísérleti jelleggel az Öreghegy  egy részén a Depónia Kft. bevezette a házhoz menő szelektív gyűjtést,  tavaly őszre pedig a város egész területén, beleértve a tömbházas övezeteket is, bevezették a szelektív hulladékgyűjtést. Azóta kéthetente szállítják el az összegyűjtött papírt és műanyagot, a lakók a szállítás rendjét tartalmazó kártyanaptárból és a cég honlapjáról is tájékozódhatnak, mikor tegyék ki a hulladékot.  A lakótelepekre 300  sárga műanyaggyűjtő került ki, megduplázták a tömbházaknál lévő papírgyűjtők számát is.


  Különösen a társasházak kedvelték meg ezt a gyűjtési formát, így   heti 85 ezer liternyivel kevesebb kommunális, vegyesen gyűjtött szemét keletkezik. Ennek köszönhetően nem egy olyan épület van, ahol csökkenteni tudták a heti kukaürítések számát, így többezer forintot spórolnak meg egy hónapban    mondta kérdésünkre Simon Beatrix, a  cég  kommunikációs referense, aki egy friss, ám sajnos egyre terjedő szomorú jelenségre is felhívta a figyelmet: A  szelektív gyűjtőedények számának növekedésével megnőtt azok száma is, akik folyamatosan fosztogatják a szelektív szigeteket. Feltörik, kiborogatják, sőt, volt, hogy profi gyűjtőautóval ürítették ki a Depónia tulajdonában lévő kukákat. Móron  előfordult, hogy ismeretlenek teleszórták a postaládákat egy felhívással, miszerint papírt gyűjt a szolgáltató, aztán egy erre nem jogosult cég szedte össze a papírt. Ez a megtévesztés klasszikus esete...
   Ezzel több gond is van, egyrészt a lakók valahol megfizetik ennek a szolgáltatásnak  az árát, másrészt a begyűjtött szemetet ellopók gyakran óriási koszt, szeméthalmot hagynak maguk után, amit a közvélemény könnyen a mi tevékenységünkkel azonosít, arról nem beszélve, hogy az  összetakarítás pluszmunkát követel a Depónia Kft.-től.  Egy-egy ember öncélú cselekedete  kihat a többi lelkiismeretes ember munkájára is, hiszen a szelektív gyűjtők kihasználtsága befolyásolhatja a szolgáltatás majdani díját is   fejtette ki Rákos András a Depónia Kft. műszaki igazgatója.
 A fehérvári óvodákban, általános iskolákban, egyes középiskolákban is elkezdtünk egy, a környezettudatos gondolkodást népszerűsítő programot. Az intézményekben keletkező hulladékok egyre jelentősebb részét is szelektíven gyűjtjük be. Reményeink szerint ha  a kisgyerekek megszokják ezt a szemléletet, felnőttként is tudatosabbak lesznek  tette  hozzá a műszaki igazgató.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!