Kolbásztöltők vidám versenye

Kisláng, Sárbogárd - Mindkét településen tizenhárom-tizenhárom csapat versengett a kolbásztöltésben. A babonára senki nem adott - jó hangulatban, vidáman teltek az órák.

V. Varga József

 

Ha már egyszer kolbásztöltő verseny, mégpedig az első az adott helységben - a krónikásnak ott a helye. S ha mindkettőt egy napon rendezik - akkor is. Szerencsére a kislángiak reggel nyolckor kezdtek szombaton a tájháznál, a sárbogárdiak meg tízkor a Két Kovács fogadóban. 
 


Kislángon az egyik asztalnál Mikes László a húst szelte; a másiknál a Herman testvérek, Sándor és József (Benedekről nem esett szó ) gyúrták az anyagot „ezerrel”. Amúgy hagyományos, magyaros fűszerezéssel operált mindenki: fokhagyma, só, bors, pirospaprika, egy kicsi csípős is. Hingyi Istvánék szaporán töltötték a páros sütni valót; Dudar Ferenc, a fekete-fehér billentyűk virtuóza büszkén mutatta a kolbászhalmokat.
  


 Rumpler Tibor polgármestert, a verseny kiötlőjét „húzós” szilvapálinkával kínálták a gazdák - marasztaltak volna mindannyian, de indulnom kellett egyik kistérségből a másikba. A kolbászok dicső sütését már Bogárdon figyelhettem.
  
Később értesítettek, hogy a baráti versengésben Ulcz Gyula irányítása alatt a soponyai Hegyi vadászok vitték el a pálmát a két kislángi csapat, a Hókuszpók és a Kolbászolók elől.
  


- Van egy „hírünk”! - fogadtak Sárbogárdon az ismerősök. - Bemutatjuk a druszádat, a „sütőember” szintén Jóska. - S hol itt a hír? - értetlenkedtem. - Hír József vagyok Sárkeresztúrról - nyújtotta kezét mosolyogva a mester. - Főszakács és kőműves - tette még hozzá.
  


A Mozdulj a Városért Egyesület hagyományteremtésre vállalkozott - hangsúlyozta Fodor János, az egyesület elnöke és Resch Gábor, az egyik ötletadó. Szilveszter János, a borbarátok atyamestere, Födelevics Tibor, a zsűri elnöke és Szabó Gábor, a kockás-kolbászt-kutyuló-keverő-magyarázó segéd egymástól függetlenül is azt erősítette, hogy a családi-baráti társaságok, a kisközösségek együttléte, a jóízű anekdotázás, a remek hangulat mindennél többet ér.
  
Persze azért az eredményhirdetést is várták a kompániák. A nagydíj végül a Fülöp Győző vezette sárszentmiklósi Fröccsöntők csapatát illette, ezüstérmes lett Fülöp István (Győző édesapja) Vörösboros gárdája, megelőzve Flögl Istvánékat, a Csípős bandát. Herczog Edit európai uniós képviselő különdíját is a miklósiak kapták.

Fogyott a kolbász és a jóféle borocska itt is, ott is, nem maradt éhen és szomjan senki az első kislángi, illetve sárbogárdi kolbásztöltő „fesztiválon”.



Ősi magyar étek az univerzumból?

A Kockás kolbász históriája az ősi időkből vagy a múlt századból eredeztethető - osztotta meg a Hírlap olvasóival az eddig hétpecsétes titkot Szabadkai József Sárbogárdon. A Kárpát-medence középső tájvidékén, amit ma Mezőföldnek hívunk, régészeti és asztrológiai kutatások összevetésével egy különleges étel múltbéli maradványait fedezték fel. Ha a kőből előbányászott kocka alakú kolbászlelet négy sarkát összekötjük, és a találkozási pontot piramisszerűen térbe helyezzük, a Szíriusz csillagkép felé mutató jelet kapunk. Feltételezhető talán, hogy az ősi magyar étek akár földönkívüliektől is származhatott

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!