Izgalmas részletek az afganisztáni szerepvállalásról - nem lehet nyerni?

FMH - Lapunk védelem- és biztonságpolitikai szakértője egyáltalán nem gondolja úgy, hogy indokolt hazánk afganisztáni szerepvállalása. A részletek izgalmasak.

Tihanyi Tamás

Sokak számára szomorú nap volt a tegnapi. Egy kisvárosban katonai tiszteletadással örök nyugalomba helyezték az Afganisztánban hősi halált halt fiatal katonanőt, Pappné Ábrahám Juditot.
A tragikus  esemény kapcsán megkérdeztük a lapunknak gyakran nyilatkozó biztonság-  és védelempolitikai szakértőt, Mózes Miklóst, aki  hazánk   afganisztáni szerepvállalásáról korábban sem rejtette el véleményét.   
 
- El lehetett volna kerülni ezt a háborús tragédiát?
 - Szerintem nem. Az asszimmetrikus hadviselésnek éppen ez a lényege. A táliboknak, ellenállóknak, köztörvényes bűnözőknek, iszlám szélsőségeseknek, vagy nevezzük őket bárkiknek, ha nem vállalják a nyíltsisakos küzdelmet, akkor számos meglepetést okozhatnak még a műholdak által vezérelt digitális harcosoknak. 

- Előbb, vagy utóbb ezt a háborút meg kellene nyerni. Van erre reális esély?

- Nincs. Látja ezt ma már sok felelős, érintett politikus, katonai vezető is. Ha egy-két éven belül nem vonulnak ki a szövetséges csapatok Afganisztánból, nagyobb pofont kapnak, mint az amerikaiak Vietnamban. Csak halkan jegyzem meg: a tálibok és a mindenféle ellenállók egyáltalán nincsenek egyedül.

- Kikre gondol? A mieinkre ők is vadászhatnak...
- Én nagyon nem szeretném megnevezni azokat az államokat, akiknek nem érdeke az Amerikai Egyesült Államok hosszútávú jelenléte az uránban és egyéb más stratégialilag fontos ásványkincsekben gazdag országban.

- A kérdőjel után alapvetően az szerepelt volna, miért vagyunk mi egyáltalán ott? Mi közünk van ma egyáltalán Afganisztánhoz? 
- Ezt a kérdést sokszor és sokan feltették már nekem. Most azt tudom mondani, amit többször nyilatkoztam. Híve vagyok minden határon túli szerepvállalásnak, ha az nemes célokat szolgál, összhangban van gazdasági teherbíró képességekkel, széleskörű támogatottságot élvez itthon és az érintett térségben, legitim, nem ró elviselhetetlen terhet az itthon maradott állományra, és attól eredmény várható. Ha objektíven megvizsgáljuk afganisztáni szerepvállalásunkat, az említett kritériumoknak csak ennek a töredéke felel meg.

- Lát-e arra esélyt, hogy más államokhoz hasonlóan kivonjuk katonáinkat Afganisztánból?
- Nem. Egy hirtelen és látványos kivonulással többet ártanánk, mint nyernénk. A honvédelmi miniszter egyértelművé tette, hogy Afganisztánnal kapcsolatos politikánk nem változik. Sőt, újabb kontingenst küldünk a szövetséges csapatok kötelékébe, MI-17-es helikopterekkel pedig hozzájárulunk a logisztikai feladatok teljesítéséhez. Véleményem az, hogy ezeket a döntéseket nem kellene előre beharangozni. Mint ahogyan például azt sem, hogy a miniszter és kísérete mikor látogatja meg a katonáinkat.

- Végül még egy kérdés: mi a véleménye azokról, akik vállalják a kockázatot?
- Tisztelem őket - szögezte le Mózes Miklós veterán ezredes, biztonság- és védelempolitikai szakértő. A katonaember hozzátette: - Sokukkal beszélgettem hazatérésük után... Ezek a fiúk és lányok komolyan veszik a hivatásukat. Emellett ne feledjük el, hogy abban az országban vannak, ahol egy élhetőbb világ reményében anyagilag is megpróbálnak maguknak egzisztenciát teremteni.

Ezek is érdekelhetik