Grand Canyon a szántóföldön

Börgönd - A geológus szerint a heves felhőszakadás moshatta ki a megdöbbentő látványú, három-négy méter széles képződményt a börgöndi szántóföld közepén.

Házi Péter

A hétköznapi szemlélő számára megdöbbentő méretű nyiladék keletkezett  a börgöndi szántóföld kellős közepén az elmúlt hetekben. Mintha megnyílt volna a föld, úgy néz ki a szántóföld ezen része. A legnagyobb nyiladék három méter széles, vagy harminc méter hosszú és három-négy méter mély.

- Nem véletlen, hogy ezen a területen alakult ki  a vízmosás: lösztalajról van szó, ami  nem más, mint por, amely a pleisztocén földtörténeti korban Ázsia felől érkezett hozzánk, egyszerűen idefújta a szél. Minél keletebbre megyünk, annál vastagabb a löszréteg, nálunk van, ahol harminc-negyven méter, Romániában akár száz méter vastag lösztakaró is található. Nos, ez az anyag rendkívül porózus, s legfőbb ellensége a nagymennyiségű víz  -mondta Wágner Antal geológus, talajmechanikai szakértő, akit arra kértünk, magyarázza el, miként és miért keletkezhetett ekkora nyiladék a szántóföldön. A szakember szerint a hirtelen érkező felhőszakadás okozhatta a föld beomlását: ha a nagymennyiségű víz  például egy vakondlyukon át  utat talál magának a lösz mélyébe,  az erózió azonnal megkezdődik, a lösz kimosódik,  a felső réteg meg egy idő után beomlik. Így keletkeztek az úgynevezett löszmélyutak, amelyek  olykor több kilométer hosszan húzódnak a környék talajszintje alatt, és sok helyen ezt használják közlekedési útnak. A lösz másik tulajdonsága, hogy függőlegesen elég masszív, így a szomszéd területrészek nem omlottak bele a vízmosásba.

A terület önkormányzati képviselője,  Dienesné Fluck Györgyi felvette a kapcsolatot a tulajdonossal, hogy tegyék meg a szükséges óvintézkedéseket egy esetleges baleset megelőzése érdekében.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!