Hat-nyolc órás várakozás a sürgősségin - több száz beteget látnak el naponta

Székesfehérvár - A sürgősségi ellátásban gondok vannak - lapunkhoz is több SMS-ben jelezték az olvasók, hogy esetenként hosszú várakozás előzi meg, amíg ellátják őket.

Móré Erzsébet


S hogy súlyos a probléma, azt az is bizonyítja, hogy csütörtökön már felhívás került ki a  Fejér Megyei Szent György Kórház  sürgősségi osztályának bejárataira.
"A sürgősségi osztály alapvető feladata a hirtelen jelentkező, súlyos panaszok okának mielőbbi tisztázása és ambulánsan vagy fekvőbeteg-osztályon történő ellátása, illetve az életet közvetlenül veszélyeztető állapotok azonnali ellátása helyben, majd osztályos körülmények között. Nem feladata a hetek vagy hónapok óta fennálló krónikus panaszok, betegségek kivizsgálása és kezelése. Ilyen panaszokkal kérjük, forduljanak bizalommal háziorvosukhoz, majd szükség esetén a kapott háziorvosi beutalóval a szakrendeléseken, a gondozókban jelenjenek meg vizsgálatra! Amennyiben háziorvosuk állapotukat úgy ítéli meg, hogy sürgős kórházi felvétel szükséges lehet, az ezt rögzítő indokot tartalmazó beutalójukkal a sürgősségi osztályon jelentkezzenek.
A sürgősségi betegellátás csak sürgős esetben jelent azonnali ellátást. Egy elsődleges állapotfelmérés után a súlyosságnak megfelelő sorrendben történik a betegek vizsgálata. Ezért, ha túl sokan veszik igénybe a kórházi sürgősségi  ellátást, akkor a nem sürgősen ellátandó állapotokban akár 6-8 óra is eltelhet az ellátás megkezdéséig" - áll a egyebek között  a felhívásban.  Az okokról megkérdeztük az intézmény vezetőit, akik péntekre ígértek nyilatkozatot. Annyit azonban megtudtunk, hogy az elmúlt időszakban ugrásszerűen  megnőtt  az osztály forgalma,  naponta  kétszázötven-háromszáz(!) beteget kell ellátniuk az ott dolgozóknak.
Természetesen   minden  betegnek  joga van  a  sürgősségi ellátásra, az osztályról  vizsgálat nélkül beteget  nem küldhetnek és nem is küldenek el, azonban a vizsgálatok során bebizonyosodik az, hogy az esetek  igen jelentős része  nem igényel sürgősségi ellátást.
De akkor mi a sürgős? S példálózva: hirtelen  jelentkező  nagy mellkasi vagy  hasi fájdalom. Fulladás, fejfájás, bénulásos tünetek, amelyek hirtelen okoznak  nagy  rosszullétet, de  ilyenkor legtöbbször mentő viszi  a beteget...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!