Elzárt házak - a lakók nem tudnak bejutni saját lakásukba!

Székesfehérvár - Két, látszólag jogos igény csap össze az alábbi történetben: a lakók szeretnék megközelíteni a lakásaikat, ám az odaút más tulajdona,s neki is vannak jogai.

Kocsis Noémi

- Gond van, ha a mentő érkezne valakiért - előfordult már. És amikor a házban elhunyt egy lakó, csak jelentős cipelés árán tudták őt elszállítani. Véleményem szerint ez nem állapot így - mondja Varga István, aki elmondása szerint dehogy akar konfliktust gerjeszteni, viszont örülne annak, ha mindenki érdekei érvényesülhetnének. A József Attila utca 2e számú házban élő férfi méltánytalannak érzi, hogy amíg a házsor többi lépcsőházában élőknek több lehetőségük van lépcsőházukat megközelíteni, a 2e lakosai elől  szó szerint  ez el van zárva. Az egykori Technika Háza mostani bérlője ugyanis sorompót, elzáró oszlopokat is elhelyeztetett az érintett területen. Klemencsics János, a  ma már Régió Házának nevezett intézmény gondnoka úgy érvel, az ingatlanban működő Regionális Fejlesztési Ügynökség jogosan orvosolta sorompóval a helyzetet, ha ugyanis nem tette volna, a lakók még most is ott parkolnának a ház közvetlen környékén, pedig ezekért a helyekért az ügynökség havi díjat fizet.

A helyzet megoldhatóságáért megkérdeztük a terület tulajdonos önkormányzat városgondnokságát: azt jelezték, a probléma új számukra, de a területi képviselővel és a lakókkal bejárást hívnak össze a részletek tisztázásáért.
Némiképp hasonló ügyben küldött lapunkhoz levelet egy Sütő utcai lakó, aki nehezményezi, hogy egy lakótársa a társasház körül több parkolóhelyet úgy alakíttatott ki parkolóőrző telepítésével, hogy jelenleg a lakók az épületbe való bejutását is akadályozza. Az ügyben régóta nem történik semmi, pedig több fórumon is jelezte - teszi hozzá a panaszos. A közlekedési iroda a kiadott közútkezelői hozzájárulással azt kívánta elősegíteni, hogy az épület alatti garázsbejárót ne állják el az autók -kaptunk választ a városgondnokság illetékesétől - de semmiképpen sem arra szolgál, hogy egy bizonyos lakó kisajátítsa a területet, és parkolónak használja. A lakók panasza alapján az iroda írásban visszavonta a hozzájárulást, és kötelezte az engedélyest a parkolóőr eltávolítására. Amennyiben nem bontja el, a polgármesteri hivatal hatósági intézkedést kezdeményez.
Mindkét esetre visszatérünk.

Ezek is érdekelhetik