Több milliós támogatás az Alba Innovációs Parknak

FMH - A gazdaság fejlesztésére kiírt közép-dunántúli regionális pályázatok körében a legjelentősebb támogatásokat, többszáz millió forintot az ipari parkokra fordították; az infrastruktúra fejlesztésére, zöldmezős beruházásokra és inkubátorházak létesítésére. Az egyik kedvezményezett az Alba Innovációs Park - mondta Pál Béla, a Közép-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács elnöke sajtótájékoztatón csütörtökön, Balatonfűzfőn.

feol.hu

A pályázat második, 2008. évi fordulójában három pályázó nyert a régióban összesen 356 millió forintnyi uniós, vissza nem térítendő támogatást - tette hozzá. Veszprém megyében a balatonfűzfői Nitrokémia Zrt. kapott ipari parki infrastruktúra fejlesztésére 107 millió forintot. 
Pál Béla szerint országosan is példaértékű az a kármentesítés és környezet-rehabilitáció, amelyet évek óta végeznek Fűzfőn, az egykori ipartelepen. Az elnök tájékoztatása szerint 202 millió forintot nyert még az esztergomi ipari park, és 46,5 milliót a székesfehérvári Alba Innovációs Park. 
    
Pál Béla tájékoztatott arról is, hogy kétszintes inkubátor központot létesíthetnek Balatonfüreden, amelynek költségeihez 227 millió forint, 50 százalékos vissza nem térítendő támogatást kapott a város. Ugyanilyen fejlesztés valósulhat meg Esztergomban, Székesfehérváron és Tatabányán is - tette hozzá, megjegyezve, hogy összesen 1,2 milliárd forintot juttattak a régióban inkubátorházak létesítésére.
    
Bakonyi Árpád, a Nitrokémia Zrt. vezérigazgatója elmondta: 28 milliárd forintos beruházással 2013-ra tervezik felépíteni a biofinomító komplexumot; a  tejsavgyárat és biogázüzemet, valamint a biomassza alapanyagú erőművet. Évente 100 ezer tonnányi takarmánybúza felhasználásával mintegy 20 ezer tonna  politejsav állítható elő, ami alapanyaga számos, gyorsan lebomló műanyagnak;  például flakonok, poharak, irodaszerek, granulátumok készíthetők belőle - mondta a vezérigazgató.
(MTI)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!