Nem volt sertésinfluenzás a veszprémi férfi

Székesfehérvár - Szerdán hazaengedték azt a veszprémi férfit, akit a hét elején sertésinfluenza gyanúja miatt utaltak a Fejér Megyei Szent György kórház infektológiai osztályára.

Móré Erzsébet

Sem a gyorsteszt, sem a laboratóriumi vizsgálatok nem igazolták, hogy betegünk, aki korábban Mexikóban járt, sertésinfluenzával fertőződött volna  mondta el lapunk kérdésére Ozsvár Zsófia főorvos, a Fejér Megyei Szent György Kórház Infektológiai osztályának osztályvezető főorvosa.
S hogy miért is került Veszprémből a székesfehérvári kórházba a beteg?
- A Közép-dunántúli régióban a Fejér Megyei Szent György Kórház a kijelölt, harmadik szintű, vagyis a régióban a fertőző betegségek területén legmagasabb szintű ellátást nyújtó  intézmény - mondta a főorvosnő. Megtudtuk, hogy a kórház évek óta rendelkezik olyan tervvel, amit influenza vagy akár más járvány idején életbe kell léptetni. Ennek is különböző fokozatai vannak az egyszobás izolálástól, elkülönítéstől kezdve egészen addig, hogy kiterjedt járvány, sok beteg jelentkezésekor mely más osztályokat kell átmenetileg kiüríteni, hogy a járvány érintette betegeket gyógyíthassák.

Amint arról a hírcsatornákból értesülhettünk, a Ferihegyi repülőtéren is hőkamerákat állítanak fel, járványügyi szakemberek véleménye szerint ez azért is jó, mert  csak azt  vizsgálják meg a repülőtéri  egészségügyi szolgálat orvosai,  akiknek  panaszai  vannak,  vagy  a  hőkamera  jelzi, hogy lázuk van.

Hazai  járványügyi  szakértők egyébként  azt pronosztizálják, hogy   az új influenzajárvány   a  nyár végére  érhet  el Magyarországra.  S mivel   a  közeljövőben  már várható  a vadvírus  megérkezése,  minden  remény megvan arra, hogy mire szükség lesz rá, elkészül az oltóanyag is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!