Ha a kukorica beszélni tudna... Tud!

<b>FMH</b> - A növények is beszélgetnek, csak egy kicsit körülményesebben, mint mi, emberek. Ha a gyökerek el szeretnék mondani a virágoknak, leveleknek, hogy kevés a föld nedvességtartalma, akkor ezt mechanikai, vagy kémiai úton kell megtenniük. De megteszik: a kukoricáról sejtjei képesek elektromos jeleket továbbadni!

feol.hu

Eddig csak kevés növényről derült ki, hogy lenne az állatokéhoz hasonló idegrendszere, és ezzel gyors belső információáramlása, német és olasz kutatók a kukoricáról állapították meg, hogy sejtjei képesek elektromos jeleket továbbadni.
A növények nem éppen villámgyors kommunikációs képességeikről híresek. Ha egy gyökér közölni akar valamit a levelekkel vagy a virágokkal - például, hogy kevés a föld nedvességtartalma, vagy szennyezett a talaj, vagy hogy alig akad már tápanyag -, akkor ezt mechanikai vagy kémiai folyamatok útján teszi. Ez igen kezdetleges, és mindenek előtt lassú.  
A bonni és a firenzei egyetem botanikusai arról számolnak be az Amerikai Tudományos Akadémia folyóiratában, a PNAS (Proceedings of the National Academy of Science) című tudományos szaklapban, hogy a kukoricanövény gyökereiben a sejtek képesek elektromos jeleket le- és továbbadni. Ilyen "sejtbeszélgetésekre" eddig csupán alsóbb- és felsőbbrendű állatoknál volt példa.
"Bebizonyítottuk, hogy a kukorica gyökércsúcsában rendszeresen keletkeznek spontán elektromos kisülések" - mondta Frantisek Baluska, a bonni egyetem kutatója. Ezek az úgynevezett akciós potenciálok sejtről sejtre vezetődnek, méghozzá nem is lassan. Az átviteli sebesség hasonlít a medúzáknál vagy férgeknél megfigyelthez.
Eddig a növénykutatók a kémiai kommunikációra helyezték a hangsúlyt. Ez hormonok útján történik, és meghatározza a virágzást, valamint a növekedést. A kutatók most úgy vélik, hogy a kukorica gyökerében megfigyelhető elektromos aktivitás ahhoz vezethet, hogy egy másik helyen hormonok ürüljenek.

(MTI)



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!