Bulvár

2014.06.29. 15:12

United: Veled vagyok egyedül

A United két tagjával, Pély Barnával és Romhányi Áronnal beszélgettünk dalszerzésről, az alkotói és lelki folyamatok párhuzamairól, múltról és jövőről.

Buthy Lilla

A jelen a Veled vagyok egyedül című slágerük, amihez már klip is készült, ráadásul Fehérváron. Mi inspirálta őket, hogy a királyi város szolgáljon a dal díszletéül? Elmesélik.

– Az év könnyűzeneszerzőjének járó Artisjus-díjat a Romhányi Áron–Pély Barnabás szerzőpáros kapta. Gratulálok! Mit éreztetek, mikor megtudtátok?

P. B.: – Van egy alapvető belső késztetés, ami miatt dalokat írunk. Ezt nem lehet leállítani. Mindig éreztük, hogy ez kicsit más, mint amit a többiek csinálnak. Nagyon jó érzés, ha így honorálják az ember munkáját, de nyilván akkor is zenélnénk, ha nem kapnánk érte díjat. Ilyen értelemben a legfontosabb zsűrink a közönségünk.

– Van összefüggés a dal és az aktuális lelki állapototok között? Ha harmonikus párkapcsolatban éltek, tudtok például fájdalmas dalokat írni?

P. B.: – Úgy tudunk csak igazán! (nevet). Ha nem szeretsz valakit, akkor nem is érdekel. Ha pedig igen, minden nüansznyi érzelmi változás óriásinak tűnhet. Sokkal nagyobb fájdalmat és boldogságot lehet megélni, minél közelebb vagy valakihez. Fordítva viszont nem működhet. Ha nagyon a padlón vagy, nem lehet vidám, szerelmes dalokat írni. Legalábbis eddig még nem sikerült. Nem jó az sem, ha egy dal túl direkt, az a legjobb, ha több rétege van. Nekem, mint frontembernek is könnyebb ilyen dalt énekelni, mert az aktuális érzelmeimet jobban bele tudom tenni. Ha csak egysíkú, mondjuk, vidám egy dal, akkor állandóan ezt kell kihozni magamból, lehetetlen más érzelmet belerakni. Többrétegű, de populáris dolgokat kell alkotni.

A zenekar mögött már legalább hatezer koncert van, népszerűségük tizenöt éve töretlen. Idén nyáron is rengeteg fellépésük lesz (Fotó: Koppán Viktor Dávid)

– A zenekar életében voltak már hullámvölgyek? Olyan ez, mint egy párkapcsolat?

P. B.: – Nagyon hasonló, csak kevesebb a libikóka. Inkább a házassághoz hasonlítanám. Több lábon áll a dolog. Először is barátok vagyunk, aztán zenészek, harmadrészt pedig egy vállalat is. Ezek vannak ütköztetve. Nagy veszekedéseink nem voltak, mindent meg tudunk beszélni. Talán még én vagyok a legösztönösebb, de már nagyon sokat fejlődtem.

R.Á.: – Azért vagyunk együtt már tizenöt éve, mert őszinte barátság köt össze minket. Ez máshogy nem is működik. Az emberi tényező hatvan százalék, csak a maradék a szakmai.

– A régi slágerekkel folyamatosan kísérleteztek?

P. B.: – A közönség alapvetően az eredeti hangzásra vágyik a koncertjeiken. Mi meg a közönségünkre vágyunk. Nem véletlenül működik egy dal már ilyen sok éve. Nekem volt vesszőparipám egyébként, hogy miért nem játsszuk drum and bassben a Hófehér Jaguárt, de aztán elvetettük. Jó volt, de csak egy poén erejéig. Természetesen valami mást is kell csinálni a színpadon, ami elemel attól, hogy lemezt hallgatsz. Mi inkább a kommunikációra helyezzük a hangsúlyt. Az már egy szignifikáns különbség, ha énekeltetés van, ezt egy lemezen nem lehet megcsinálni. Egy jó koncert olyan, hogy jó társaságba keveredsz, és mi ebben segítünk.

– Elkészült a Veled vagyok egyedül című dalotok videoklipje. Több szállal is kötődtök Székesfehérvárhoz. Emléket akartatok állítani a városotoknak?

R.Á.: – Teljesen tudatos döntés volt. Egyrészt a basszusgitárosunkkal, Mits Gergővel itt nőttünk fel, Barna is itt tanít már vagy tíz éve. Itt jártam iskolába, csilla-gászszakkörre, majd bicikliztem haza anyámékhoz Öreghegyre. Az összes utcát ismerjük, nagyon erős az érzelmi kötődés. Manapság sok városi imidzsklip jön ki, de általában csak Budapestről. Épp ideje volt, hogy Fehérváron is készüljön egy ilyen videó.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!