Belföld

2011.06.14. 11:05

Fidesz: bizonyos ügyekben az ügyész dönthetné el, mely bíróságon emel vádat

Törvényjavaslatot nyújt be az alkotmányügyi bizottság a büntetőeljárások és a polgári peres eljárások gyorsítása érdekében; az indítvány alapján bizonyos ügyekben az ügyész dönthetné el, mely bíróságon emel vádat - közölte a Fidesz frakcióvezetője keddi sajtótájékoztatóján.

MTI

Lázár János tájékoztatása szerint a bizottság javaslata értelmében létrejönne egy új kategória, a kiemelt jelentőségű ügyek csoportja, amelyek esetében megváltozna az eljárási rend. Kiemelt jelentőségű ügy lehet - folytatta - egyebek mellett a hivatali visszaélés, a közélet tisztasága elleni bűncselekmények - ha azok gyanúsítottja például önkormányzati képviselő, polgármester, országgyűlési képviselő, állami vezető -, továbbá a nemzetközi közélet tisztasága elleni bűncselekmények, a jogosulatlan gazdasági előny megszerzése, a csődbűncselekmények, a pénzmosás és az adócsalás egyes esetei.
Az egyik eljárási következmény ezek esetében az lenne, hogy a nyomozás lezárultával megváltoznának az illetékességi szabályok, és az ügyész maga dönthetné el, melyik bíróságon emel vádat - közölte a politikus.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!