Belföld

2011.04.08. 11:54

A külügyi államtitkár szerint kapóra jött a keleti partnerségi csúcs elhalasztása

FMH - Németh Zsolt külügyi államtitkár szerint a keleti partnerségi csúcstalálkozó elhalasztása kapóra jött a magyar soros EU-elnökségnek, mivel így kialakítható az egységes, homogén szomszédságpolitika, amely segítheti majd a további politikai tájékozódást, amikor az év második felében a lengyelek átveszik a stafétát.

MTI

Az Európai Néppárt ifjúsági szervezete, az Európai Demokrata Diákok és a Konrad Adenauer Alapítvány által az Andrássy Gyula Budapesti Német Nyelvű Egyetemen rendezett négynapos konferencia címadó előadásán (Közép-európai politikák - magyar prioritások) Németh Zsolt a kulturális sokszínűség ápolásának, a kisebbségek védelmének, valamint egy egységes közép-európai politikai irányvonal kialakításának fontosságáról beszélt pénteken. Hallgatósága csaknem száz néppárti háttérrel rendelkező európai fiatalból állt, akik több tucat különféle szervezet képviseletében érkeztek csütörtökön Magyarországra.
Az egyetem épületében, a Festetics-palotában a külügyi államtitkár rámutatott, hogy a magyar külpolitika a szűkebb, visegrádi négyek- (Magyarország, Szlovákia, Csehország, Lengyelország) felfogás helyett a szélesebb Közép-Európa- (Mitteleuropa) fogalomra alapozza térségbeli politikáját. Ez az egykori keleti blokkhoz tartozó országokat takarja, amelyekhez csatlakozik még az energiaellátás szempontjából kihagyhatatlan Oroszország is.
A fideszes politikus szerint a régió belső stabilitásának záloga a problémák megoldása. Németh Zsolt hangsúlyozta, itt az ideje, hogy leszámoljanak azzal a hiedelemmel, amely szerint ha valamiről nem beszélünk, az nem létezik. A külügyi államtitkár szót ejtett a határon túli magyarok és az autonómia kérdéséről is, és elmondta: olyan megoldást kell találni, amely jó mind Magyarországnak, mind szomszédjainak, mind pedig a kisebbségeknek.
Rámutatott: a magyar soros uniós elnökség egyik fontos feladatának tartja, hogy megfogalmazzanak egy hatékony programot, amelynek keretében közös kifejezésekkel beszélhetünk a kulturális sokféleségről. Az EU jelszavára (egység a sokszínűségben) emlékeztető kulturális változatosság a külügyi államtitkár szerint alternatívát jelenthet a globalizáció és a nacionalizmus Szküllájával és Kharübdiszével szemben.
A hallgatóság soraiból érkező kérdésekre válaszolva a politikus hangsúlyozta, hogy a nemzetközi közösség felelőssége a civilek megvédelmezése, és a ruandai mészárlás nem ismétlődhet meg sem Líbiában, sem Elefántcsontparton. Németh hozzátette: a népirtás veszélye elég legitimációs alap a beavatkozásra Elefántcsontparton.
Horvátország uniós csatlakozásával kapcsolatban a külügyi államtitkár elmondta: a magyarok az Európai Bizottság legutóbbi, kissé kedvezőtlen jelentése ellenére mindent megtesznek, hogy menetrend szerint történjenek az események, hiszen Zágráb sikere lendületet adhat a Nyugat-Balkán felzárkózásának. Németh Zsolt véleménye szerint Szerbia és Macedónia érdekelt Horvátország sikerében, s nem jó az a hozzáállás, mely szerint Zágráb várjon, amíg a többiek is készen állnak az uniós csatlakozásra.
A nap folyamán szó lesz az új magyar alkotmányról is, a témáról Gulyás Gergely, az alkotmány-előkészítő bizottság alelnöke beszél.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!