Belföld

2011.03.24. 12:08

Házszabály: a képviselő köteles részt venni az üléseken

Az ellenzéki MSZP- és LMP-frakció nem vesz részt az alkotmányjavaslatok aktuálisan zajló parlamenti tárgyalásán, de korábban, más előterjesztések vitája is sokszor hiányos padsorok előtt folyt. Az Országgyűlés házszabálya a képviselők jogai és kötelezettségei között azt rögzíti: "A képviselő joga és kötelessége, hogy kezdeményezően részt vegyen az Országgyűlés munkájában, elősegítse annak eredményes működését. Kötelessége részt venni az Országgyűlés ülésein, továbbá annak a bizottságnak az ülésein, amelynek tagja".

MTI

A törvényhozás működését szabályozó jogforrásnak az Országgyűlés tárgyalási rendjéről szóló passzusaiban szerepel az is, hogy a képviselő az Országgyűlés szavazásain köteles jelen lenni; a képviselőnek járó alapdíj összege arányosan csökken, ha a honatya a tárgyhónap napirendben előre feltüntetett szavazásainak több mint egyharmadán igazolatlanul nem vesz részt. E rendelkezés végrehajtásának szabályait a házbizottság állapítja meg.
A bizottsági üléseken a testület tagja helyettese útján is képviseltetheti magát a hatályos házszabály értelmében. (A Jobbik a közelmúltban javaslatot nyújtott be e gyakorlat felszámolását kezdeményezve, azonban nem került tárgysorozatba indítványa; az ellenzéki párt ezt követően az Alkotmánybírósághoz fordult, kérve az országgyűlési bizottságok szavazásai során alkalmazott helyettesítés betiltását, az erre vonatkozó rendelkezést ellentétesnek tartva az alkotmány egyenlő mandátumra vonatkozó elvével.)
 A képviselőcsoportok egyébként saját frakciószabályzatukban is rendelkeznek tagjaik jogairól és kötelességeiről. 
 A vezető kormánypártnál - mint az a sajtóban nyilvánosságot kapott - például tavaly októbertől már nemcsak a szavazások alatt írnak elő kötelező parlamenti jelenlétet, hanem a viták alatt is: míg a határozathozatalok alatt minden frakciótagnak jelen kell lennie, és csak igazoltan lehet távol maradni, addig a "bennülési" rend szerint a viták alatt, egészen a plenáris ülés végéig mintegy hetven fideszes képviselőnek, az előterjesztőknek és az érintett kabinethez tartozóknak kötelező a jelenlét az ülésteremben. Azok a fideszes képviselők, akik nem jelentették be előzetesen a frakcióvezetésnek a távolmaradásukat a szavazások alól, fejenként 100 ezer forintos "bírságot" kell fizetniük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!