Belföld

2011.03.07. 10:44

Bezárt menzák Pest megyében - hétfőn sem főz a szolgáltató

Hétfőn még biztosan nem főznek abban a 18 Pest megyei középiskolában, ahol a közétkeztetést ellátó cég a megye jelentős tartozása miatt múlt csütörtökön felfüggesztette a menzák működését. A tárgyalások jelenleg is folynak.

MTI

Kérfalusi Attila, a HunGast Kft. ügyvezetője hétfő délelőtt az MTI-nek elmondta: mivel a folyamatos egyeztetések ellenére sem kaptak eddig garanciát arra, hogy pár napon belül hozzájutnak a januári étkeztetés ellenértékéül szolgáló 154 millió forinthoz, egyelőre zárva tartják az érintett konyhákat, vagyis hétfőn sem főznek 18 közoktatási intézményben.
A cégvezető hozzátette: tudomása van arról, hogy a megyeháza komoly erőfeszítéseket tesz az összeg előteremtésére, így remélhetőleg a legkésőbb kedden vagy szerdán megkaphatja a HunGast a mácius 2-ai határidővel lejárt 154 milliós számlája ellenértékét.
Ha ezen összeg kifizetésére a jelenleg is folyó tárgyaláson a szolgáltató konkrét ígéretet kap, akkor újra megkezdődhet a főzés az érintett iskolákban - fűzte hozzá Kérfalusi Attila, aki szerint akár már hétfő délutánra körvonalazódhat az egyezség.
Az ügyvezető közölte: cégének pillanatnyilag összesen 620 millió forinttal tartozik a megye, ebből a korábbról elmaradt 470 milliót - a közösen elhatározott átütemezés szerint - augusztus végéig kellene kifizetni. A HunGast a határidőre történő teljesítés érdekében garanciát kért és kapott: a megyei tulajdonban lévő volt "Budagyöngye" kórház ingatlanegyüttesére jelzálogot jegyeztettek be.
 "Nagy baj lenne, ha a közjegyzői okiratba foglalt jelzálogjog révén jutnánk csak a pénzünkhöz, remélem, nem ez lesz a megoldás" - jelentette ki Kérfalusi Attila. 
 A megyeháza szóvivője hétfőn reggel csupán annyit mondott az MTI-nek, hogy még tárgyalnak a felek. Ambrus András későbbre ígért bővebb tájékoztatást.
Az MTI február 2-án számolt be arról, hogy Pest megye önkormányzata ismét eladásra hirdette meg a valaha a Rókus kórház budai központjának számító Budagyöngye kórházat. Ambrus András akkori közlése szerint a Tárogató úton lévő Budagyöngye kórházban néhány éve még betegeket ápoltak, de 2007-ben minden ottani egység az anyakórházhoz, a belvárosban most is működő Rókushoz került. Azóta üresen áll a több mint 14 ezer négyzetméteres, ősfás telken lévő hat tömb, amelynek egy része 1920-ban, a többi 1975-ben épült.
Az őrzött ingatlanegyüttesen eddig hiába próbált túladni az önkormányzat, alig akadt érdeklődő, ezért nemrégiben ismét kiírták a pályázatot az értékesítésre. A bevételt Pest megye tartozásainak részbeni fedezésére, illetve intézményeinek működtetésére kívánják fordítani, hogy legalább valamelyest befoltozzák a költségvetésen tátongó, több mint nyolcmilliárdos lyukat - fűzte hozzá Ambrus András.
Az MTI információi szerint a megyeháza már legalább négyszer kísérelte meg értékesíteni az ingatlanbecslők szerint körülbelül egymilliárdos értékű Budagyöngye kórházat. Az eladást nemcsak az önkormányzat anyagi helyzete, hanem az üresen álló értékes ingatlan egyre romló állapota is sürgeti. Ezt az ingatlant terhelték meg jelzáloggal a HunGast ügyvezetőjének közlése szerint.
Pest megye 18 közoktatási intézményében csütörtök reggel állíttatta le a főzést a szolgáltató HunGast Kft., miután a megyeháza nem fizette ki az étkeztetés januári, 154 millió forintos díját.
A megyei önkormányzat vezetése elismerte a mulasztást, ugyanakkor arra hivatkozott, hogy a volt kormányzat intézkedései nyomán jelentősen megcsappantak a bevételeik, miközben szaporodó kötelező feladataik miatt nőttek a kiadásaik, s a tágra nyílt "olló" már-már az alapellátások finanszírozását is veszélybe sodorta.
A megyeháza 83 millió forintot utalt át év elején a HunGastnak a tavalyról felgyűlt tartozás csökkentése érdekében, a fennmaradó rész kifizetésére pedig augusztus végéig átütemezést kért - mondta múlt csütörtökön az önkormányzat szóvivője. Hozzátette: tény, hogy a januári, 154 milliós díjat nem tudta határidőre teljesíteni a megyeháza, ennek ellenére a szolgáltató "hirtelen" és drasztikus lépése (18 menza leállítása) váratlanul érte a megyét.
 Az érintett középiskolák zömében a hét utolsó két munkanapján az igazgatók, a szülők, illetve helyi vállalkozók együttműködésének köszönhetően volt valamilyen ebéd. Néhol "külső cég" vitt műanyag edényben meleg ételt, másutt hideg elemózsiát osztottak a pedagógusok, míg jó néhány iskolában otthonról vitt "csomagból" ettek a gyerekek. 
 A Pest megyei önkormányzat vezetése - egy múlt csütörtöki közleményben - bocsánatot kért a történtekért a szülőktől. Közlésük szerint nemcsak a szolgáltatóval, hanem a kormányzattal is folyamatosan tárgyalnak.
Az önhibájukon kívül hátrányos helyzetbe került önkormányzatok megsegítésére március elsején kiírt minisztériumi pályázatra is beadják igényüket, hogy mielőbb nagyobb összeghez jussanak - közölte a megyeháza szóvivője pénteken az MTI-vel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!