Belföld

2011.01.25. 13:27

Iszapömlés - Ütemterv szerint halad a lakóparkok építése

Ütemterv szerint halad a vörösiszap-katasztrófa károsultjainak készülő lakópark építése Kolontáron és Devecserben, az első úgynevezett mintaház, időjárástól függően, várhatóan február végére lesz kész - mondta Hellebrandt Ferenc, a kivitelező cég vezérigazgatója kedden az MTI-nek.

MTI

A VeszprémBer Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy a telkek közművesítésével februárban végeznek a szolgáltatók, a Bakonykarszt Zrt. és az E.ON Észak-dunántúli Áramhálózati Zrt. A kivitelezői szerződésben foglalt gázfűtés mellett, igény szerint, csatlakozási lehetőséget biztosítanak vegyes fűtési rendszerre is.
A Kolontáron épülő húsz, 60-150 négyzetméteres ingatlanból kilenc alapozásával elkészültek, s a munkálatok a károsultakkal való egyeztetés lezárását követően Devecserben is felgyorsulnak; az újjáépítés június végéig biztosan befejeződik - tette hozzá a vezérigazgató.
Hellebrandt Ferenc elmondta, hogy a munkaterületet Devecserben szerdán veszik majd át, két házra már van  építési engedély, további hat engedélykérelem pedig a hatóság előtt van. Hozzátette: Kolontáron a közművek 90 százaléka elkészült, Devecserben az ivóvíz 800 méteren, a szennyvízcsatorna 500 méter hosszon kiépült, a gázvezeték építése két hét múlva kezdődik, a villanyoszlopok fele már áll.
Minden egyes ingatlanra külön építési engedélyt kell kérniük, ez gyorsított eljárással tizenegy nap alatt biztosított a hatóságok közreműködésével - fűzte hozzá. 
 Szólt arról is, hogy a negyvenhárom vállalatot tömörítő Építőipari Szolidaritási Platform által - kedvezménnyel, úgynevezett segélyáron - felajánlott építőanyagok egybevetése a műszaki tervekkel folyamatban van, ezt követően tudnak dönteni azok felhasználhatóságáról. A közbeszerzési eljárás szerint a lakóparkok építése anyagárral és munkadíjjal együtt, továbbá az iszapömlésben megsérült házak elbontása nettó négymilliárd forintot tesz ki.
A pillanatnyi állapot szerint - mivel a jogászok még egyeztetnek a károsultakkal- Kolontáron húsz, Devecserben nyolcvan ház épül meg, a fővállalkozói szerződés szerint minimum 75, maximum 150 téglaházat kell felépíteni - mondta a vezérigazgató.
A vezérigazgató szerint a bontást Devecserben helyi és környékbeli alvállalkozók bevonásával február végétől kezdhetik meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!