Belföld

2010.02.22. 17:14

Az új parlament dönthet az új ORTT elnökről

FMH - Túl későn érkezett a jelölés, ezért nem tudott dönteni az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) elnökének megválasztásáról az Országgyűlés a választások előtt - állítja a Fidesz és az MSZP. A két párt szerint nem törvénysértő a választás elhalasztása.

MTI

A médiatörvény rögzíti: a választást a jelöltállítástól számított tizenöt napon belül meg kell tartani. Jánosi György, az MSZP szakpolitikusa az MTI-nek hétfőn azt mondta: túl későn érkezett a jelölés, a parlamentnek már nem volt 15 napja a jelöléstől számítva, hogy elvégezze ezt a munkát. A kulturális és sajtóbizottság meghallgatta a jelöltet a törvényi előírások szerint, de a döntésre már nem maradt idő - fejtette ki.
Nemmel válaszolt arra a kérdésre, hogy akkor ezzel a parlament mulasztásos törvénysértést követ-e el. Hozzátette: a jelölés megmarad, az Országgyűlés mandátuma lejárt, az új parlament záros határidőn belül dönthet Polyák Gábor megválasztásáról.
Répássy Róbert, a Fidesz frakcióigazgatója az MTI-nek azt nyilatkozta: a jelölők is tisztában voltak vele, hogy ha az Országgyűlés frakciói nem tudják kialakítani az álláspontjukat a jelöltről a hétfői ülésre, akkor csak később tud dönteni a törvényhozás az ORTT-elnökről.
A jelölés nem írhatja felül azt a szempontot, hogy a parlament a választások előtt nem szokott ülésezni - mondta Répássy Róbert, aki szerint semmiképpen sem volt jogsértő a személyi javaslat napirendről való levételéről született parlamenti döntés.
Altorjai Anita, az Országgyűlés sajtófőnöke hétfőn jelentette be: az eredeti tervekkel ellentétben mégsem szavaz a Ház a nap folyamán az ORTT elnökéről. Elmondta: a személyi javaslat napirendről való levételét a szocialista frakció kérte a házbizottság hétfői rendkívüli ülésén arra hivatkozva, nem állt rendelkezésre elég idő arra, hogy megfontolt döntést lehessen hozni az államfő és a miniszterelnök közös jelöltjéről. 
Múlt csütörtökön a szocialisták még azt mondták, támogatják a jelöltet, a Fidesz és a KDNP azonban már akkor jelezte, hogy az idő rövidsége miatt nem támogatja a választást.
A parlament kulturális és sajtó bizottsága hétfőn meghallgatta Polyák Gábort, akit Sólyom László köztársasági elnök és Bajnai Gordon miniszterelnök jelölt az ORTT elnöki posztjára. A jogász, aki Majtényi László előző ORTT-elnök tanácsadója is volt, úgy fogalmazott: "a két hívószó, amit ORTT-elnökként (...) követni szeretnék, az a törvényesség és a szakmaiság".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!