Belföld

2009.11.19. 05:45

Éjfélkor leálltak a régi kereskedelmi rádiók

Szerdán éjjel elbúcsúzott hallgatóitól a Sláger és a Danubius, helyüket az éterben a Neo FM és a Class FM vette át.

MTI

Kevéssel éjfél előtt elbúcsúzott hallgatóitól 12 év után a két eddigi országos kereskedelmi rádió, a Sláger és a Danubius, pár másodperccel éjfél után  pedig az általuk addig használt frekvenciákat elnyerő NeoFM és Class FM kezdett műsort sugározni. A leálló rádiók elköszönéssel és a régi emlékek felelevenítésével töltötték az utolsó órákat; a Slágeren egész nap kívánságműsor szólt, az utolsó négy órában pedig a munkatársak kérhettek dalt. Az MTI tudósítója a székház előtt éjjel 11 óra körül alig húsz virrasztó rajongót látott.
Heal Edina vezérigazgató az "utolsó szó jogán" mondott beszédében a rádió megszűnésével kapcsolatban feltette a kérdést: "(...) hogy ennek miért kellett így történnie, érthetetlen, elfogadhatatlan, szomorú". Hozzátette, hogy bíznak a közvélemény erejében és a független magyar bíróságban. Mint mondta, nem akarják kivárni, amíg a végső döntés megszületik, ezért a hallgatóságukat arra kérte: "tartsatok ki, hamarosan visszajövünk, lehet, hogy már a napokban".
Legalább kétezren búcsúztatták a Danubiust a rádió székházánál; itt az utolsó óra a személyes megszólalásoké volt, a lekapcsolás után pedig együtt énekelték el a stáb tagjai és a rajongók a Locomotiv GT "Szól a rádió" című számát.
 A Himnusz és a beköszöntő után LGT-vel indított a következő hét évre a Sláger frekvenciáját elnyert NeoFM: ők a "Neked írom a dalt"-tal debütáltak; Hegyi György a Neo-főszerkesztője az MTI-nek a startot követően elmondta, hogy a rádió a kezdetekben 8.500 darabos zenei adatbázisból válogat, amit később 10 ezerre fognak bővíteni. 
Folyamatosan mérik majd a játszott zenék ismertségét, népszerűségét, ehhez igazítják majd a kínálatot; "nem csak kiszolgálni, formálni is szeretnénk a közízlést. Erre egy országos frekvencia képes, ez felelősség és lehetőség is, élni szeretnénk ezzel" - mondta.
Szignállal, majd egy 1930-as sikerrel - Szedő Miklós 1930-as, "Halló, halló itt rádió" című slágerével - kezdte meg koncessziós időszakát a Class FM. A csatorna hajnali egykor már híreket fog sugározni, csütörtökön hat órakor pedig a korábban a Danubius rádiónál dolgozó Szani Roland és Argyelán Krisztina vezetésével megkezdi reggeli műsorát.
Az új csatornának otthont adó Üllői úti épület földszinti folyosóját még belengi a festékszag és egy létra is a fal mellett árválkodik: a stúdiók már készen vannak, de szerdára az irodák többségét még nem fejezték be. A nagyjából ötvenfős stábból csak alig több mint tucatnyian voltak ott az induláskor.
Egyelőre nemigen tudni, kik lesznek majd a Class FM reggeli műsorának állandó műsorvezetői. Pakots Zsolt vezérigazgató sejtelmesen annyit mondott az MTI-nek, hogy nem akarják lelőni a várható meglepetéseket, szépen lassan akarják megszerettetni magukat a hallgatókkal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!