Belföld

2009.05.19. 09:37

KDNP: csökkentsék az energiaárakat!

A KDNP szerint a világpiaci energiaárak alapján Magyarországon is csökkenthető lenne az áram, a gáz és a távhő ára - mondta Molnár Béla kereszténydemokrata szakpolitikus keddi sajtótájékoztatóján.

feol.hu

A képviselő arra hívta fel a figyelmet, hogy az elmúlt 8-9 hónapban, a világgazdasági válság következtében is jelentősen csökkent a stratégiai nyersanyagok világpiaci ára. Így a nyersolaj - a tavaly augusztusi 137 dollár helyett - most már jó ideje 40-50 dollár között ingadozik, az orosz földgáz árában szintén jelentős, 26-27 százalékos csökkenés mutatkozik, míg a Magyarországon hivatkozási alapnak számító lipcsei áramárak év eleje óta megfeleződtek.
Molnár Béla szerint eközben Magyarországon emelkedtek vagy stagnáltak az energiaárak, mégpedig azért, mert a kormány az energiapiac liberalizációját erőlteti. Mint mondta, a villanyárampiac liberalizációja óta 30-40 százalékkal emelkedtek az árverési árak, mert nincs túlkínálat, így a néhány kereskedő olyan árat kér, amilyet akar.
Vagyis minden teher a fogyasztókra jut, a hasznot viszont a termelők és a kereskedők extraprofitként tehetik zsebre - fogalmazott a politikus, aki elfogadhatatlannak nevezte ezt a helyzetet.  
Közölte: a KDNP ezért azt követeli, hogy az érvényes jogszabályok mentén a magyar energiaárakat, a világpiaci árakhoz idomítva, csökkentsék.    
Mint mondta, az Energiahivatal szerint 10 százalékos importár-mérséklődés 6-7 százalékos fogyasztói árcsökkentést indokolna, jelen esetben tehát például a gáz árának 15 százalékkal kellene csökkennie.    
Az ellenzéki képviselő szerint emellett elemezni kell a magyar piacliberalizáció óta eltelt időszakot, és jogszabályokkal kell védeni a fogyasztókat, valamint lehetőséget kell teremteni a szociális tarifa bevezetésére, hogy a szegénységi küszöb alatt élők megfizethető áron jussanak az energiához.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!